Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Rauapuuduse vähendamiseks peaks toidu valmistamisel sinna panema selle vidina

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Rauapuudus on üks levinumaid mikrotoitainete puudujääke maailmas. Kuigi parim viis selle puuduse vastu võitlemiseks on süüa rauarikkaid toite, väidavad mõned sotsiaalmeedia kasutajad, et veelgi lihtsam viis raua saamiseks on lisada toidu valmistamisel toidule malmist «kala». See meetod väidetavalt suurendab raua hulka toidus ja aitab rauapuudust leevendada.

Kuigi mõned tõendid viitavad, et see meetod võib töötada, on raua taseme tõstmine kehas keerulisem, kui esmapilgul tundub, kirjutab ajakirjas The Conversation Colin Michie, Kesk-Lancashire'i ülikooli meditsiinikooli asejuht.

Rauapuudus mõjutab miljoneid inimesi kogu maailmas. Arvatakse, et Suurbritannias on umbes kaheksal protsendil naistest (ja 23 protsendil rasedatest) ning kolmel protsendil meestest rauapuudus. Raud on organismi jaoks oluline mikrotoitaine, mil on roll ainevahetuses, punaste vereliblede moodustamisel, hapniku transportimisel lihastesse ja DNA loomisel.

Täiskasvanu kehas on ligikaudu neli grammi rauda. Kehv toitumine ja mitmesugused terviseprobleemid võivad põhjustada rauapuudust. Näiteks vajab keha raseduse ajal rauda, et loode saaks kasvada. Tugev menstruatsioon võib põhjustada rauakadu, samuti võivad seedetrakti haigused nagu maohaavandid ja tsöliaakia viia rauapuuduseni. Teatud ravimid, näiteks valuvaigistid ja aspiriin, võivad samuti põhjustada rauapuudust, kas veritsuse või raua imendumise vähendamise kaudu.

Rauapuudus võib põhjustada mitmesuguseid sümptomeid – näiteks uimasust, häiritud und, väsimust, peavalu, pearinglust ja rahutute jalgade sündroomi. Rasedatel või hiljuti sünnitanud naistel võib see süvendada väsimustunnet. Laste puhul võib rauapuudus mõjutada aju arengut ja põhjustada kognitiivsete võimete halvenemist noorukieas.

Pikaajaline rauapuudus võib viia aneemiani, mis tähendab, et keha toodab vähem punaseid vereliblesid, põhjustades väsimust, hingeldust ja isegi südamekloppimist.

Üks parimaid viise rauapuuduse leevendamiseks on toitumine. Toidud nagu liha, kala, mereannid, maks, läätsed, sojaoad ja rohelised lehtköögiviljad (nt brokoli) sisaldavad rauda. Paljud regulaarselt tarbitavad toidud, nagu riis ja teraviljad, on samuti rauarohked.

Kuid raua imendumine pole alati lihtne protsess, mistõttu rauapuuduse ravi võib olla keeruline. Kuigi keha omastab rauda tõhusamalt, kui inimesel on rauapuudus, ei ole see mikrotoitaine alati toidust kergesti kättesaadav. Lisaks võib raud kehas «seonduda» teiste ainetega, mis takistavad selle imendumist.

Fütaadid (looduslikult esinev aine taime seemnetes), mida leidub teraviljades, ubades ja kaunviljades, takistavad raua imendumist soolestikus. Kaltsiumirikkad toidud, polüfenoolid tees, kohvis ja veinis, oblikhape spinatis ning fosvitiin munades võivad samuti vähendada saadaval oleva raua hulka.

Seega, kuigi teie dieet võib tunduda tervislik, täis kiudaineid, köögivilju ja muid mikrotoitaineid, võib see tahtmatult vähendada raua imendumist. C-vitamiinirikkad toidud, näiteks apelsinid, kiivid ja paprika, aitavad raua imendumist parandada. Praktilised viisid selleks hõlmavad sidrunimahla või tsitrusviljade, paprika või roheliste köögiviljade lisamist rauarikastele toitudele.

Rauapuuduse korral võivad olla ette nähtud raudpreparaadid, kuid mõnel juhul võivad need põhjustada seedehäireid ja kõhukinnisust.

Malmist «kala», mida mõned TikToki kasutajad soovitavad toidu valmistamisel kasutada, võib samuti aidata rauatarbimist suurendada, kui on rauapuudus. Malmpotid ja -pannid on paljudes kultuurides tavalised kööginõud. On teada, et nendest eritub väike kogus rauda, suurendades sellega raua sisaldust toidus. Uuringud, mis on läbi viidud madala ja keskmise sissetulekuga riikides, näitavad, et malmpotid võivad tõsta toidu rauasisaldust.

Teadlane Kanada Guelphi ülikoolist katsetas malmkettaid, mida Kambodža maapiirkondade pered said kasutada oma alumiiniumpottides. Teadlase idee oli, et need kettad töötaksid nagu malmpott ja aitaksid vähendada rauapuudust piirkonnas, kus vaestel peredel oli toidu suhteliselt vähe rauda. Peredele ei meeldinud esialgse ketta välimus, nii et teadlane andis sellele Kambodžas õnnetoovaks peetava kala kuju. Uuringud näitasid, et selle korduvkasutatava kalakujulise kangi kasutamine parandas rauapuudusaneemiat nii Kambodžas kui ka Peruus.

Seega võib igapäevane toiduvalmistamine malmist «kalaga» aidata rauapuudust leevendada. Kuid selle efektiivsust pole uuritud võrreldes suukaudsete toidulisanditega ning pole selge, kui palju see mõjutab inimesi, kes saavad juba piisavalt rauda toidust. Kuigi malmist amuletid võivad olla mõistlik täiendus toiduvalmistamise arsenalis, ei pruugi need olla paremad kui toidulisandid või rauarikaste toitude tarbimise suurendamine. Lisaks võib raua imendumine sõltuda sellest, milliseid muid toite te tarbite.

Märksõnad

Tagasi üles