Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kuidas aru saada, et on aeg jooksujalatsid välja vahetada?

Copy
Jooksujalatsid
Jooksujalatsid Foto: Shutterstock

Jooksjad teavad, kui hea tunne on jalga tõmmata uhiuus paar jooksujalatseid. Aga kui tihti peaks kulutama sadu eurosid, et osta uus paar?

Levinud arusaama järgi on jooksujalanõude keskmine eluiga umbes 500–800 kilomeetrit. Kuid kust see teadmine pärineb ja kas see on teaduslikult põhjendatud?

Teaduslikud tõendid tuginevad masintestidel, mille käigus jäljendatakse jooksujalatsi korduvat kokkupuudet maapinnaga. Samuti on uuritud, mis juhtub aja jooksul jooksjate jalatsitega. Enamasti keskenduvad need uuringud jalatsite materjalidele ja struktuurile, kuid tähtsamad tegurid võiksid olla mugavus, sooritusvõime ja vigastuste oht, kirjutavad ajakirjas The Conversation Austraalia teadlased John Arnold ja Joel Fuller.

Tegelikult pole universaalset vastust, kui mitu kilomeetrit üks paar vastu peab. Pigem tuleks jälgida märke, mis sõltuvad jalatsitüübist ja selle kasutuseesmärgist.

Kolm märki, mida jälgida

Jooksjad vahetavad jalanõusid tavaliselt kolmel põhjusel.

  1. Nad tunnevad, et nende sooritus halveneb.
  2. Jalatsid tekitavad ebamugavust või vigastusohtu.
  3. Jalatsid pole enam mugavad või ei tundu head.

Sooritusvõime

Teatud jalatsimaterjalid aitavad kaasa paremale sooritusele. Kui materjalid kuluvad, võib see vähendada tippsooritust, eriti võistluspäeval. See on eriti märgatav moodsates süsinikkiust jalanõudes, mida kasutavad eliitjooksjad.

Uuringud toetavad väiteid, et need jalanõud annavad sooritusvõimes eelise, kuid pole täpselt teada, kui kaua need eelised püsivad.

Ühes uuringus, kus testiti tavalisi Nike Pegasus jalatseid, ilmnes oluline langus jooksuefektiivsuses juba 240 kilomeetri juures. Seega soovitatakse tippsoorituse jaoks vahetada jalanõud juba siis, kui nendega on läbi joostud 160–240 kilomeetrit.

Vigastused ja ebamugavus

Seos jalanõude kulumise ja vigastuste vahel on ebaselge ja vastuoluline. Ühes uuringus leiti, et jooksjad, kes vaheldumisi kasutavad mitut jalanõupaari, saavad harvem vigastusi kui need, kes jooksevad vaid ühe paariga. Mitme paari kasutamine tähendab, et kõik paarid on vähem kulunud. Siiski ei ilmnenud uuringus, kui pikalt võiks jalatseid kasutada.

Mugavus

Mugavus ja sobivus on jooksujalatsite valikul kõige olulisemad tegurid. Kuigi tõendid, mis seostavad suuremat mugavust vähenenud vigastuste ja parema sooritusega, pole tugevad, on halbade ja ebamugavate jalatsite vältimine selgelt prioriteet.

Ühes uuringus leiti, et tallamaterjal võib muutuda jäigemaks juba pärast 160 kilomeetri läbimist, kuid jooksjad ei pruugi seda märgata enne, kui jalats on muutunud oluliselt ebamugavamaks.

Millal valida uued jalanõud?

Pole ühtset vastust, millal peaks uued jooksujalatsid ostma. Kui ei jälgi täpselt, mitu kilomeetrit lemmikpaar on läbinud, on praktiline nõuanne hoida võistlusjalatsid «värsked» ehk nendega on läbitud alla 240 kilomeetri, kasutada treeningutel mitut paari vaheldumisi ja vahetada jalatsid, kui märkad mugavuse olulist langust.

Tagasi üles