Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Miks tahavad inimesed pimedaks talveajaks lähisuhteid, kasvõi lühiajalisi?

Copy
Romantika
Romantika Foto: Shutterstock

Nähtus cuffing season ehk hooajaline romantiliste suhete otsimine kipub sagenema sügise ja talve saabudes. Inimesed soovivad külmematel ja pimedamatel kuudel luua füüsilisi suhteid, mille eesmärk ei pruugi olla pikaajaline seotus, vaid soov veeta talvekuud kellegi seltsis, kirjutab ajakirjas The Conversation Martin Graff, Lõuna-Walesi ülikooli psühholoogialektor.

Selle käitumise taga võib olla meie liigi ajalugu, mil teiste inimeste lähedus oli oluline ellujäämiseks. Külmadel ja ohtlikel talvekuudel pakkus teiste inimeste lähedus soojust ja kaitset. Ka tänapäeval võib külm ja pime talveaeg tekitada inimestes soovi olla kellegagi koos, et tunda end turvalisemalt ja mugavamalt.

Erinevad uuringud viitavad sellele, et meeste testosteroonitase on kõrgem talvekuudel, mis võib samuti suurendada motivatsiooni romantilise partneri leidmiseks. Näiteks Poola teadlased Buguslaw Pawlowski ja Piotr Sorokowski on leidnud, et meeste hinnangud naiste atraktiivsusele muutuvad vastavalt aastaaegadele. Talvel hindavad mehed naisi atraktiivsemaks kui suvel, kuna suvel ollakse harjunud rohkem paljastatud kehadega, mis võib atraktiivsuse hinnanguid mõjutada.

Lisaks füüsilisele tõmbele võib läheduse otsing olla seotud ka vajadusega puudutuste järele. Uuringud näitavad, et füüsiline hellitamine, nagu käest kinni hoidmine või kallistamine, vähendab stressihormooni kortisooli taset ja suurendab oksütotsiini ehk kiindumushormooni taset. See teeb inimesed õnnelikumaks ja rahulikumaks.

Talvekuud on sotsiaalsemad, sest inimesed käivad rohkem pidudel ja kohtumistel, mis suurendab võimalusi uute inimestega tutvuda. Lisaks võivad tutvumisrakendused, mis panevad inimesi otsima võimalikult palju kohtumisi, soodustada lühiajalisi romantilisi suhteid.

On aga hea olla teadlik, mida suhtelt oodatakse, ja kaaluda, kas suhe võiks kesta ka pärast talvehooaja lõppu. Tähtis on olla aus enda ja partneri suhtes, et vältida pettumust, kui suhtel ei ole pikaajalist tulevikku.

Märksõnad

Tagasi üles