Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Liigne ekraaniaeg põhjustab lastel keerulisi psüühikahäireid

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Hiljutine uuring viitab murettekitavatele leidudele: 9- ja 10-aastastel lastel on ekraani kasutamise tõttu suurenenud depressiooni ja ärevuse oht, kirjutab Medical Daily

UC San Francisco läbi viidud pikaajalises uuringus jälgisid teadlased 9538 osalejat umbes kaks aastat, et mõista ekraani kasutamise mõju vaimsele tervisele. Osalejad olid uuringu alguses 9- või 10-aastased. Segamõjuliste mudelite abil analüüsisid teadlased seoseid laste enda teatatud ekraanikasutuse aja ja vanemate teatatud vaimse tervise sümptomite vahel. 

Uuringust selgus, et pikem ekraaniaeg oli seotud erinevate negatiivsete vaimse tervise sümptomite sagenemisega. Täpsemalt, iga täiendav tund ekraaniaega korreleerus depressiooni sümptomite suurenemisega (10 protsenti), käitumissümptomite suurenemisega (seitse protsenti) ja somaatiliste sümptomite suurenemisega (kuus protsenti). Samuti suurenes iga tund ekraaniga tähelepanupuudulikkuse või hüperaktiivsuse sümptomite risk kuus protsenti.

Teadlased märkisid, et kuigi mõju oli väike, oli see järjepidev. Samuti täheldasid nad, et ekraaniga seotud tegevuste hulgas olid videovestlus, tekstisõnumite saatmine, videote vaatamine ja videomängud just need kasutusviisid, millel oli kõige rohkem seoseid depressiivsete sümptomitega.

«Ekraani kasutusaega võib asendada ajaga, mis kulub füüsilisele tegevusele, magamisele, inimestega suhtlemisele ja muule meelistegevusele, mis vähendab depressiooni ja ärevust,» selgitas juhtivautor dr Jason Nagata.

Tagasi üles