Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Vererõhku võib tõsta üllatav probleem

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Ärevus võib tõsta vererõhku ja vastupidi, kõrge vererõhk võib tekitada ärevust.

Ameerika psühholoogide assotsiatsiooni määratluse kohaselt on ärevus mures olemise või pingesoleku tunne, mis võib esile kutsuda füüsilisi sümptomeid.

Ärevus on keha loomulik reaktsioon stressile, mille korral vabanevad stressihormoonid, mis tõstavad südame löögisagedust ja ahendavad veresooni, tõstes seeläbi vererõhku.

2015. aasta ülevaates leiti, et väga ärevatel inimestel on suurem risk hüpertensiooni ehk kõrgvererõhktõve tekkeks.

Kuigi ärevuse põhjustatud vererõhu tõus on tavaliselt ajutine, võib pidev kõrge ärevustase kahjustada südant, neere ja veresooni samal moel nagu püsivalt kõrge vererõhk, vahendab Medical News Today.

Ärevusega seotud hormonaalsed muutused võivad aja jooksul suurendada rasvaladestusi, eriti kõhupiirkonnas, ning põhjustada käitumuslikke muutusi, nagu stressisöömine, mis võib samuti kaudselt kaasa aidata kõrge vererõhu tekkele. Lisaks võivad teatud ärevust leevendavad ravimid, nagu serotoniini ja noradrenaliini tagasihaarde inhibiitorid (SNRId), vererõhku tõsta.

Kas stress võib põhjustada kõrget vererõhku?

Stressi tõttu vabanevad hormoonid nagu adrenaliin ja kortisool, mis käivitavad nn võitle või põgene reaktsiooni. Need hormoonid tõstavad südame löögisagedust ja vererõhku. Kui stress püsib pikka aega, võivad tekkida terviseprobleemid, sealhulgas kõhulahtisus, väsimus, kaalutõus, unehäired ja depressioon.

Kas kõrge vererõhk võib põhjustada ärevust?

Pikaajaline kõrge vererõhk võib panna muretsema tervise ja tuleviku pärast. Kõrge vererõhu sümptomid, nagu nägemishäired, peavalud ja ebaregulaarne südamerütm, võivad samuti põhjustada ärevust.

Raske hüpertensiooni korral võib ärevus süveneda ja tekitada tõsiseid sümptomeid, näiteks hingeldust või peavalu, mille korral tuleks pöörduda arsti poole.

Ärevus ja madal vererõhk

Praegu ei ole tõendeid selle kohta, et ärevus alandaks vererõhku. Siiski võivad madala vererõhu sümptomid, nagu pearinglus, iiveldus ja keskendumisraskused, sarnaneda ärevuse sümptomitega.

Milline on ravi?

Ärevuse ja hüpertensiooni raviks on mitmeid võimalusi.

Ärevuse raviks kasutatakse ravimeid, teraapiat (eriti kognitiivset käitumisteraapiat) ja elustiili muutuseid, Tõhusad meetodid on näiteks regulaarne liikumine, tervislik toitumine, piisav uni, toetava tugisüsteemi loomine.

Hüpertensiooni raviks võivad arstid samuti soovitada elustiilimuutusi, näiteks soola tarbimise vähendamist, alkoholi vältimist, regulaarset füüsilist aktiivsust ja suitsetamisest loobumist. Vajadusel määratakse ravimeid.

Millal otsida abi?

Ärevuse või hüpertensiooni kahtlusega peaks pöörduma perearsti poole, kes saab abistada probleemi olemuse selgeks tegemisel ja suunata vajadusel edasi.

Raskete sümptomite korral, nagu segadustunne, rindkerevalu, hingamisraskused või nõrkus, tuleks otsida arstiabi viivitamatult.

Tagasi üles