Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Teadlased vastavad: kas kohvi joomine raseduse ajal muudab lapse aju arengut?

Copy
Kohv, kohvi joomine.
Kohv, kohvi joomine. Foto: Shutterstock

Queenslandi ülikooli juhitud uuringus ei õnnestunud leida tugevaid seoseid raseduse ajal kohvi joomise ja laste närvisüsteemi arengu raskuste vahel, kuid teadlased soovitavad lapseootel emadel jätkata kofeiinitarbimise meditsiiniliste juhiste järgimist.

Dr Gunn-Helen Moen ja Ph.D. üliõpilane Shannon D'Urso UQ molekulaarbioteaduse instituudist (IMB) juhtisid Norras kümnete tuhandete perede andmetel põhinevat põhjalikku geneetilist analüüsi.

«Skandinaavlased on ühed suurimad kohvitarbijad maailmas, kes joovad vähemalt neli tassi päevas ja neil on raseduse ajal kohvi joomise suhtes vähe häbimärgistamist,» ütles dr Moen. «Meie uuringus kasutati emade, isade ja imikute geneetilisi andmeid ning küsimustikke vanemate kohvitarbimise kohta enne rasedust ja raseduse ajal.»

«Samuti vastasid osalejad küsimustele oma lapse arengu kohta kuni kaheksanda eluaastani, sealhulgas nende sotsiaalsete oskuste, motoorsete oskuste, keele ning ADHD ja autismi näitajate kohta. Meie analüüsis ei leitud seost raseduse ajal kohvi tarbimise ja laste neuroarengu raskuste vahel.»

Teadlaste sõnul takistavad füsioloogilised muutused raseduse ajal kofeiini kergesti lagunemast ning see võib läbida platsentat ja jõuda looteni, kus puuduvad ensüümid, mis seda metaboliseerivad.

Arvati, et kofeiini akumuleerumine mõjutab arenevat loote aju, kuid dr Moen ütles, et varasemad vaatlusuuringud ei saa arvesse võtta muid keskkonnategureid, nagu alkohol, sigaretisuits või kehv toitumine. Dr Moeni varasem uuring näitas, et raseduse ajal kohvi joomine ei mõjutanud sünnikaalu, raseduse katkemise ega surnult sündimise ohtu.

Uurijad rõhutavad, kui oluline on järgida tervishoiuteenuste osutajate nõuandeid, et piirata kofeiini tarbimist raseduse ajal, kuna kofeiin võib mõjutada muid raseduse tulemusi, vahendab Medical Xpress

Uuring avaldati ajakirjas Psychological Medicine.

Märksõnad

Tagasi üles