Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

See vitamiin võib aidata parandada vererõhku, kolesterooli ja insuliini

Copy
Südametervist kahjustavad oluliselt kõrge kolesterool, kõrgenenud vererõhk ja veresuhkru tase, kroonilised põletikukolded (näiteks halb hammaste tervis), alkohol, unehäired ja veel mitmed tegurid.
Südametervist kahjustavad oluliselt kõrge kolesterool, kõrgenenud vererõhk ja veresuhkru tase, kroonilised põletikukolded (näiteks halb hammaste tervis), alkohol, unehäired ja veel mitmed tegurid. Foto: Shutterstock

Metauuringu autorid leidsid, et D-vitamiini keskmise annuse 3320 rahvusvahelist ühikut (IU) võtmine päevas ehk umbes 83 mikrogrammi oli seotud mitme olulise kardiometaboolse kasuga, kirjutab Medical News Today

Eelised hõlmasid süstoolse ja diastoolse vererõhu, üldkolesterooli, hemoglobiini A1C (II tüüpi diabeedi markeri) ning tühja kõhuga veresuhkru ja insuliini vähenemist.

Hiina ja Ameerika Ühendriikide teadlased uurisid 99 randomiseeritud kontrollitud uuringu (RCT) üksikasju. Uuringutes osales 17 656 osalejat ja need viidi läbi väga erineva elanikkonna seas erinevates maailma paikades.

Uurijad leidsid, et D-vitamiini lisamine andis suurimat kasu inimestele, kelle veres ringleva D-vitamiini tase on madalam, inimestele, kelle kehamassiindeks on alla 30, ning 50-aastastele ja vanematele inimestele.

Uuring avaldatakse ajakirjas Engineering.

«Lisaks on D-vitamiin kasulik luu tervisele, lihaste funktsioonile ja põletiku vähendamisele. Samuti tasub jälgida võimalikku positiivset mõju nii hüpertensioonile, diabeedile kui ka lipiididele,» sõnas Jayne Morgan, MD, kardioloog ja Piedmont Healthcare Corporationi tervishoiu- ja kogukonnahariduse tegevdirektor, kes ei osalenud meta-uuringus. 

Mitte-läänlastel on suhteliselt madal D-vitamiini tase ja seega on neil suurem tõenäosus saada D-vitamiini lisamisest kasu. Sama kehtib ka inimeste kohta, kelle KMI on alla 30. 

Samamoodi kipub D-vitamiini tase langema koos vanusega, mis võib seletada 50-aastastel ja vanematel inimestel D-vitamiini lisamisel täheldatud olulisemat kardiometaboolset parandavat toimet. 

«See tähendab, et neil, kellel polnud alguses D-vitamiini tase madal ja kes ainult suurendasid oma taset, oli vähem mõju,» selgitas Morgan. 

Tagasi üles