Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

LAHING VANNITOAS Hambaharjadelt avastati üllatava mõjuga viirused

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

USA teadlased tuvastasid üle 600 erineva viiruseliigi, paljud varem teadmata, mille ülesandeks on jahtida vannitoaesemetel elavaid baktereid. Need viirused ei kujuta inimestele ohtu, vahendab Gizmodo.

Vannitoad on viiruslikus mõttes ühed maailma kõige mitmekesisemad keskkonnad. Teadlased võtsid proove inimeste hambaharjadelt ja dušiotsikutelt ning leidsid sadu erinevaid viiruseid, millest paljud olid varem avastamata. Need baktereid nakatavad viirused on inimestele ohutud, kuid võivad olla kasulikud bakteriaalsete infektsioonide vastu võitlemisel.

Uuringut juhtinud teadlane Erica Hartmann Northwesterni ülikoolist selgitas, et uurimistöö käigus leiti hambaharjadelt ja dušiotsikutelt viiruseid, mida pole varem nähtud. Iga proovi puhul avastati erinevaid viiruseid, mis näitab, kui suur on nende mitmekesisus. Baktereid jahtivate viiruste uurimine on oluline, sest need võivad aidata pakkuda uusi viise bakteriaalsete haiguste raviks, eriti antibiootikumidele resistentsete bakterite puhul.

Kuigi teadlased ei leidnud viiruste puhul selgeid mustreid, esines mõnedes proovides sagedamini mükobaktereid nakatavaid viirusi. Mõned mükobakterid põhjustavad inimestele tõsiseid haigusi, nagu leepra ja tuberkuloos.

Teadlased loodavad, et nende avastused aitavad kaasa uute meditsiiniliste lahenduste väljatöötamisele, kuid ka lihtsalt mikroobide mitmekesisuse kaardistamine on väärtuslik.

Uuring avaldati ajakirjas Frontiers in Microbiomes.

Märksõnad

Tagasi üles