Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kui uneapnoega ei tegele, võib see kaasa tuua teisi haiguseid

Copy
Uneapnoe
Uneapnoe Foto: Shutterstock

Dr Virend Somers, Mayo kliiniku kardioloog, kes keskendub uneapnoele, ütleb, et see on tõsine haigus, mis võib põhjustada südameprobleeme ja muid terviseprobleeme.

Dr Somers oli ajakirjas Journal of the American College of Cardiology avaldatud uuringu kaasautor obstruktiivse uneapnoe ravi ja selle mõju kohta südame-veresoonkonna haigustele.

Obstruktiivne uneapnoe tekib siis, kui inimene lakkab magamise ajal hingamast ja hakkab siis uuesti hingama. See juhtub seetõttu, et kurgulihased lõdvestuvad ja blokeerivad hingamisteed, kirjutab Medical Xpress

«Keel võib vajuda tahapoole ja blokeerida hingamisteed, põhjustades kas norskamist või hingamistakistust,» ütleb dr Somers.

Kui inimene hingab normaalselt, on tema vere hapnikuga küllastatuse tase tavaliselt vahemikus 95–100 protsenti. Dr Somers ütleb, et obstruktiivne uneapnoega võib hapnikutase langeda kuni 70 või isegi 60 protsendini. See võib põhjustada kõrget vererõhku ja koormata südame-veresoonkonna süsteemi, suurendades südameprobleemide riski.

«Sellisel juhul antakse teile koju hapniku monitoorimise seade, millega jälgida hapnikutaset. Kui see näitab probleeme, saate minna uneuuringule,» lisab ta.

Kui teil diagnoositakse uneapnoe, võib ravi sisaldada:

  • kaalulangust;
  • pideva positiivse õhurõhu masina (CPAP) kasutamist;
  • suukappi, mis on mõeldud hingamisteede avatuna hoidmiseks;
  • kehahoiu teraapiat, et takistada selili magamist;
  • operatsiooni või seadme paigaldamist, mis stimuleerib hingamisteid une ajal avatuna hoidma.

Märksõnad

Tagasi üles