Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Levinud südamehaigused võivad suurendada dementsuse riski

Copy
Dementsus.
Dementsus. Foto: Shutterstock

Ameerika Südameassotsiatsiooni (AHA) neljapäeval avaldatud uue teadusliku avalduse kohaselt on vananedes oma aju teravana hoidmine seotud südamega – ja mida nooremana hakkate selle eest paremini hoolt kandma, seda parem, kirjutab CNN Health

«Dementsust peetakse tavaliselt ravimatuks ja halastamatuks haiguseks, mida ei saa ennetada,» ütles Chicago Illinoisi ülikooli meditsiinikolledži neuroloogia ja taastusravi professor dr Fernando Testai avalduses.

«Tõendid näitavad siiski, et tervisliku eluviisi omaksvõtmine ning veresoonte riskifaktorite varajane tuvastamine ja ravi võib aidata säilitada normaalset ajufunktsiooni ning vähendada Alzheimeri tõve,» ütles Testai.

AHA andmetel on Ameerika Ühendriikides peaaegu 130 miljonil täiskasvanul mingisugune südamehaigus. Südametervisliku elustiili omaksvõtmist tuleks alustada varakult, isegi enne lapse sündi, ütles dr Andrew Freeman, kes on Denveri National Jewish Healthi südame-veresoonkonna ennetamise ja heaolu direktor.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas, et koronaararterite haigusesse suremus on tõusnud 6,4 miljonilt 2000. aastal 9,1 miljonile 2021. aastal.

Haigus mõjutab ka aju. AHA ütles, et südame isheemiatõve ja kõrge vererõhuga tekkiv arterite ahenemine võib vähendada verevoolu ja kahjustada aju väikseid veresooni, mille tulemuseks on kognitiivne häire. Kõrge vererõhk ja 2. tüüpi diabeet võivad samuti vähendada aju verevarustust ja suurendada põletikku, põhjustades kognitiivset langust ja dementsust.

AHA avalduses öeldakse, et südame isheemiatõbi suurendab tulevase dementsuse riski 27 protsendi võrra võrreldes inimestega, kellel pole südamehaigusi. Haigus võib alata 40-50-aastaselt, sageli ilma nähtavate sümptomiteta, mis hoiataks inimest ohust.

Tagasi üles