Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Vööümbermõõtu võib aidata vähendada odav aine

Copy
Kaneelist võib olla veidi kasu, aga märgatav muutus kehakaalus tuleb saavutada muude vahenditega. Kaalukaotuse aluseks on tervislik toitumine ja liikumine.
Kaneelist võib olla veidi kasu, aga märgatav muutus kehakaalus tuleb saavutada muude vahenditega. Kaalukaotuse aluseks on tervislik toitumine ja liikumine. Foto: Shutterstock

Kaneeli on pikka aega kasutatud nii magusates kui ka soolastes toitudes ja jookides. Tiktoki uus trend väidab, et kui lisada iga päev teelusikatäis kaneeli oma kohvile (koos kakaoga, et maitse oleks parem) ühe nädala vältel, võib see aidata rasva põletada. Aga kas see vastab tõele?

On kahte tüüpi kaneeli. Kassia kaneel on tavalisem ja mõrkjama maitsega, ning Tseiloni kaneel, mis on magusama maitsega.

Analüüs, mis tehti 35 uuringu põhjal, näitas, et väikestes kogustes (alla 1,5 grammi päevas) kaneeli tarbimine võib aidata vähendada vööümbermõõtu, kuid suuremad kogused ei anna täiendavat kasu. Samuti võib kaneel aidata vähesel määral vähendada kehakaalu ja kehamassiindeksit, kuid see ei mõjuta märkimisväärselt keha rasva- ja lihasmassi osakaalu, vahendab Science Alert.

Mis võib olla kaneeli mõju aluseks? Kaneel näib võimaldavat veresuhkrul kiiremini keharakkudesse siseneda. See alandab vere glükoosisisaldust ja võib tõhustada insuliini toimet. Nii et kaneel võib aidata veresuhkru taset kontrolli all hoida.

Samuti võib kaneel parandada rasvade lagundamist, kuid selle mõju kaalukaotusele on väga väike.

Kaneel võib aidata ka säilitada kauem täiskõhutunnet, kuna aeglustab toidu maost peensoolde vabanemist.

Tuleb aga silmas pidada, et uuringutes ei ole kasutatud poekaneeli, vaid erinevaid ekstrakte ja preparaate.

Oluline on ka meeles pidada, et suured kogused kaneeli, eriti kassia kaneeli, võivad sisaldada ohtlikke aineid, nagu kumariin, mis võib teatud inimeste maksa kahjustada. Samuti võivad kaneelitooted olla saastunud raskmetallidega.

Kokkuvõttes võib kaneel aidata vähesel määral kaalu kaotada, kuid see ei anna erilisi tulemusi ilma teiste elustiilimuutusteta. Kaneeli liigne tarbimine võib aga suurendada terviseriske.

Märksõnad

Tagasi üles