Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Laste magamamineku kellaaeg mõjutab nende tervise olulist osa

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Teadlased on nüüd leidnud, et varasem magamamineku aeg lastel on seotud suurema mikroobide mitmekesisusega nende soolestikus, vahendab Medical Daily.

Varasemad uuringud on näidanud piisava une tähtsust aju tervise, füüsilise kasvu ja laste tervisliku kehamassiindeksi (KMI) taseme säilitamise jaoks. Nüüd leiti ajakirjas Scientific Reports avaldatud uues uuringus, kuidas unehäired mõjutavad soolestiku mikroobe, mis on üldise tervise oluline komponent, mis mõjutab rasvumise, diabeedi ja autoimmuunhaiguste riski.

Leiud näitavad, et varajane magamaminek, eriti enne kella 21.30, on väärtuslik harjumus, mida tuleb arendada, kuna varem magama läinud lastel oli suurem kasulike soolebakterite rohkus ja erinevate kahjulike soolestiku mikroobide esinemine väiksem.

Hiina Gansu taastusravikeskuse haigla doktor Chunmei Mao ja tema kolleegide juhitud uurimisrühm jõudis järeldusteni, mis põhinesid 88 terve 2–14-aastase lapse väljaheiteproovide analüüsil.

Uurimus jõudis järeldusele, et isikutel, kes järgivad järjepidevat unegraafikut, ja neil, kellel on ebaregulaarne unerežiim, esinesid märkimisväärsed erinevused soolestiku mikroflooras liigirikkuse, arvukuse ja ainevahetuslike protsesside suhtes. Uuring rõhutas piisava une olulisust laste tervisliku kognitiivse ja füüsilise arengu toetamisel. «Selle uuringu tulemused pakuvad uut vaatenurka farmakoloogiliste lähenemisviiside uurimiseks unehäirete lahendamiseks lastel,» kirjutasid teadlased.

Märksõnad

Tagasi üles