Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Tänu tänasele treeningule võib peatselt välgatada geniaalne idee

Copy
Argised tegevused mõjutavad aju veel pikalt.
Argised tegevused mõjutavad aju veel pikalt. Foto: Shutterstock

Aalto ülikooli ja Oulu ülikooli teadlased viisid läbi haruldase uuringu, kus jälgiti ühe inimese käitumist ja aju viie kuu jooksul ajuskaneeringute, kantavate seadmete ja nutitelefoni abil. Uuringutulemused avaldati ajakirjas PLOS Biology.

Teadlaste eesmärk oli uurida, kuidas aju reageerib keskkonnale. Uuringust selgus, et aju ei reageeri igapäevaelule eraldiseisvate ja vahetute puhangutena, vaid ajuaktiivsus areneb mitme päeva jooksul vastusena unemustritele, füüsilisele aktiivsusele, meeleolule ja hingamissagedusele, vahendab Aalto ülikool.

Uuring viitab sellele, et eelmisel nädalal tehtud treening või esinenud rahutu öö võivad mõjutada aju veel praegu – ja seega ka tähelepanu, tunnetusvõimet ja mälu – ning avaldada mõju veel järgmise nädalani.

Samuti leiti, et südame löögisageduse varieeruvus, mis näitab südame kohanemisvõimet, on tihedalt seotud ajuühenduste toimimisega, eriti puhkeseisundis. See viitab sellele, et stressijuhtimise meetodid võivad mõjutada ajutalitlust ka siis, kui inimene ei keskendu aktiivselt meelerahu soodustavatele harjutustele.

Füüsiline aktiivsus avaldas positiivset mõju aju erinevate piirkondade omavahelisele suhtlusele, mis võib mõjutada mälu ja kognitiivset paindlikkust. Meeleolu ja südame löögisageduse muutused avaldasid ajule mõju kuni 15 päeva.

Märksõnad

Tagasi üles