Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Saa teada, mis aitab ennetada rinnavähki

Copy
Kõik naised olenemata vanusest peaksid kogu aasta vältel kord kuus enesevaatluse korras oma rindu kontrollima.
Kõik naised olenemata vanusest peaksid kogu aasta vältel kord kuus enesevaatluse korras oma rindu kontrollima. Foto: Shutterstock

Rinnavähk on paljudes maades ja ka Eestis kõige sagedamini esinev pahaloomuline kasvaja naistel. Igal aastal diagnoositakse Eestis ligikaudu 800 uut rinnavähi juhtu, haigete arv kasvab. Oluline on osaleda sõeluuringutel, sest vara avastatud rinnavähk on tervistavalt ravitav, tuletab Eesti Vähiliit meelde.

Rinnavähi sõeluuringule on kutsutud 2024. aastal 103 892 naist, kelle sünniaasta on 1950, 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1970, 1972 või 1974. Uuringule kutsutakse naisi vanuses 50–70 iga kahe aasta tagant, samuti vanuses 74, kui neil ei ole viimase viie aasta jooksul diagnoositud rinnavähki ning nad ei ole viimase 12 kuu jooksul käinud mammograafia uuringul.

Vähiliidu mammograafiabussis tehti koostöös Viljandi haiglaga 2023. aastal 7602 rinnavähi sõeluuringut. Täiendavatele uuringutele suunati 215 naist. Lisauuringutel leidis mammograafiabussi meeskond 24 rinnavähki, valdav enamus neist olid varajased ehk I A staadiumis. Kahel naisel leiti rinnavähk mõlemas rinnas.

15. oktoobril toimub juba 17. aastat Europa Donna (Euroopa rinnavähi ühendus) algatatud üleeuroopaline teavituskampaania rinna tervise päev, millega tuletatakse tütarlastele ja naistele meelde tervisliku eluviisi tähtsust ning rinnavähi varajase avastamise võimalusi. Uuringud Euroopas näitavad, et 50–69-aastastel naistel, kes osalevad rinnavähi sõeluuringutes, väheneb rinnavähki suremuse risk umbes 35 protsenti. Euroopa Liidu 28-s liikmesriigis tekib rinnavähk ühel naisel kaheksast enne 85. eluaastat.

Rinnavähi riski suurendab alkoholi joomine, tubaka tarbimine, ülekaalulisus ja rasvumine. Tervislikud harjumused omakorda vähendavad riskifaktoreid ja selleks on mõistlik treenida regulaarselt, toituda tervislikult, säilitades normaalset kehakaalu, magada piisavalt ja vältida stressi.

Kõik naised olenemata vanusest peaksid kogu aasta vältel kord kuus enesevaatluse korras oma rindu kontrollima – ka siis, kui kaebusi ja sümptomeid ei esine, sest varajases staadiumis rinnavähk endast tunda ei anna.  Enesevaatlus aitab varakult leida muutusi rindades, mille puhul tuleb kohe pöörduda perearsti või naistearsti poole.

Viimastel aastatel on leitud tõendeid selle kohta, et regulaarne füüsiline aktiivsus vähendab rinnavähi riski ka naistel, kes on juba menopausis.

Väga oluline on pöörata tähelepanu ka metastaseerunud rinnavähile. Kuigi kaugmetastaaside esinemise korral pole haigusest täielik paranemine võimalik, pakuvad tänapäevased ravimeetodid siiski võimalusi haigust pikalt kontrolli all hoida. See võimaldab patsiendil säilitada oma elukvaliteet ja töövõime. Meditsiiniline tugi annab lootust ja jõudu, et elada võimalikult täisväärtuslikku elu, keskendudes positiivsetele hetkedele koos lähedastega

Tänastest valikutest sõltub tervis oluliselt tulevikus.

Tänu Tervisekassa, Eesti Vähiliidu ja Viljandi haigla edukale koostööle sõidavad  mööda Eestimaa teid Eesti Vähiliidu mammograafiabuss ja mobiilsed diagnoosikabinetid. Päästetud on sadu elusid, toetatud tuhandeid vähihaigeid. Alates 2025. aastast hakkab sõitma mööda Eestimaad  ka vähiliidu mobiilne kompuutertomograaf, et kiirendada inimeste õigeaegset jõudmist arsti juurde.

Vähiliit kogub annetusi uue mammograafi soetamiseks

Iga mammograafi eluiga sõltub tehtud piltide arvust. Kahe või kolme aasta pärast vajab vähiliidu mammograaf väljavahetamist. Selleks, et vähiliit saaks edukalt oma elupäästvat missiooni jätkata ja mammograafiabussi tegevus oleks jätkusuutlik, on vaja juba täna hakata koguma raha uue 3D mammograafi soetamiseks, vahendab vähiliit. Uus seade viib digitaalse mammograafia uuele tasemele, võimaldades senisest veelgi täpsemat ja paremat rinnamuutuste diagnostikat, kasutades uusimat ja ainulaadset radiograafilist lahendust ning tehisintellekti.

3D mammograafi ostmiseks on võimalik anda oma panus, tehes annetuse MTÜ Eesti Vähiliidule.

Ostes ajavahemikus 15.–20. oktoober rinnamärgi «Roosa lint» (2 €), kehtib annetajale kogu BonBon Lingerie täishinnaga kaubavalikus allahindlus -25%. Rinnamärki «Roosa lint» saab kogu oktoobrikuu jooksul soetada BonBon Lingerie e-poes ja esindusbutiikides, millega toetad Eesti Vähiliitu uue 3D mammograafi ostmist.

Uute seadmete ostmine vähiliidu  mobiilsetesse kabinettidesse on toimunud koostööpartnerite ja annetuste toel. Eesti Vähiliit on kõigile toetajatele väga tänulik, sest ainult koos saab muuta Eestimaa tervemaks.

Märksõnad

Tagasi üles