/nginx/o/2024/10/15/16420169t1hcd03.jpg)
Viirushaigused kimbutavad meid eriti sügis- ja talvekuudel. Haigestudes on keha kurnatud ja vajab taastumiseks õiget hoolt. Mida peaks sööma ja mida vältima, et paranemine oleks kiirem? Kasulikke soovitusi jagab toitumisnõustaja Kerstin Joandi.
Viirushaigused kimbutavad meid eriti sügis- ja talvekuudel. Haigestudes on keha kurnatud ja vajab taastumiseks õiget hoolt. Mida peaks sööma ja mida vältima, et paranemine oleks kiirem? Kasulikke soovitusi jagab toitumisnõustaja Kerstin Joandi.
Hooajalised viirushaigused kimbutavad igal aastal miljoneid inimesi üle maailma. Eestis on viimastel aastatel sügistalvisel perioodil registreeritud arvukalt viirushaigusi, kõige sagedasemad on gripp ja ülemiste hingamisteede viirusnakkused. Näiteks 2022/2023. gripihooajal oli Eestis Terviseameti andmetel umbes 65 000 registreeritud gripijuhtumit. Viirushaigused koormavad keha mitmel viisil.
Igasugune haigus nõrgestab immuunsüsteemi ning keha vajab taastumiseks lisaenergiat ja toitaineid, nii ka hooajaliste viiruste puhul. Et toetada keha haiguse ajal ja sellest taastumisel, tasub toidule tähelepanu pöörata. Kui valida õiged toidud ja vältida ebatervislikke, saab leevendada sümptomeid, kiirendada taastumist ja tugevdada immuunsüsteemi – et olla valmis võitlema järgmiste viiruste vastu.
Teatud vitamiinid ja mineraalained aitavad kehal kiiremini taastuda ja viirustega võidelda. Näiteks C-vitamiin toetab valgete vereliblede tootmist, mis on keha esmane kaitse viiruste vastu, tsink aga aitab säilitada immuunsüsteemi terviklikkust ja toimimist. Mõned toidud leevendavad kurguvalu või ninakinnisust. Näiteks soe puljong võib aidata avada hingamisteid ja vähendada valutunnet kurgus.
Haigusest taastumisel tasub vältida rasvaseid ja nn raskeid toite. Rasvased toidud võivad olla raskesti seeditavad ja koormata seedesüsteemi, mis on haiguse korral niigi nõrgestatud seisundis. Rasvased ja rasked toidud võivad põhjustada iiveldust ja raskustunnet, mis aeglustab paranemist.
Liigne suhkur võib pärssida immuunsüsteemi tööd ja soodustada põletikulisi protsesse. Suhkur võib ka vereringes ringlevaid immuunrakke n-ö nõrgestada ja need viirustega võitlemisel vähem efektiivseks muuta.
Töödeldud toidud sisaldavad tihti lisa- ja säilitusaineid, mis võivad seedimist häirida ning kehas põletikku suurendada. Need toidud on sageli ka toitainetevaesed, samuti rasva-, soola- ja suhkrurikkad ning pakuvad vähe kasulikke vitamiine ning mineraalaineid.
Sügisel pakuvad Eesti aiad ja turud palju tervislikke saadusi, mis aitavad ka immuunsust tugevdada.
Päevase vajaliku C-vitamiini (100 mg) tagab minimaalne soovituslik puu- ja köögiviljade kogus – vähemalt viis portsjonit (viis peotäit ehk 500 g) erinevaid vilju-marju, millest kolm portsjonit on köögiviljad.
Soovitatud päevane kogus 100 mg C-vitamiini sisaldub keskmiselt näiteks:
Kui söögist ei õnnestu kõiki vajalikke toitaineid kätte saada, võib kaaluda toidulisandite kasutamist. Pea nende võtmisel nõu oma perearsti või apteekriga.
Toidulisand aitab katta päevase vajaduse, eriti külmetushaiguste hooajal. C-vitamiin on vees lahustuv ja keha ei suuda seda varuks talletada. Kui päevane soovituslik C-vitamiini kogus on 100 mg, siis haigestumise korral või haiguse ennetamiseks kasutatakse mitmekordseid doose (kuni 1–2 g/p). Soovituslikku kogust on aga köögi- ja puuviljadest ning marjadest kerge kätte saada, mitmekordseks doosiks võib olla vajalik kasutada toidulisandit. | |
D-vitamiini puudus on levinud külmadel ja pimedatel kuudel, kui päikesevalgust on vähe, mistõttu on D-vitamiini toidulisandi kasutamine Eestis vajalik. D-vitamiin aitab parandada organismi võimet võidelda infektsioonidega ja toetab luude tervist, soodustades kaltsiumi imendumist. Samuti võib D-vitamiin vähendada põletikku ja toetada lihaste tööd. | |
Tsingi tarvitamisest võib viirushaiguste perioodil kasu olla, kuna see aitab lühendada külmetushaiguste kestust ja leevendada sümptomeid. Tsinki ei tohiks toidulisandina tarvitada koos antibiootikumiga – antibiootikumide ja tsingi koostoime mõjul ei imendu kumbki. Selleks, et minimeerida nende negatiivset koostoimet, peab tsinki võtma 2 tundi enne või 4–6 tundi pärast antibiootikumi võtmist | |
Melatoniin on unehormoon, mis soodustab tervislikku und ja seeläbi keha taastumisvõimet. Samuti tugevdab see immuunsüsteemi, parandades keha võimet viirustega võidelda, ja toimib ka tugeva antioksüdandina ning vähendab põletikku. | |
Probiootikumide manustamise puhul on märgatud väiksemat vastuvõtlikkust ülemiste hingamisteede viirushaigustele ja soolestikuviirustele. Lisaks on täheldatud, et regulaarselt probiootikume kasutades on väiksem tõenäosus, et haigestumisel on vaja ravi antibiootikumidega. |