Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Paljastati kopse kaitsvate rakkude supervõime

Copy
Köha
Köha Foto: Shutterstock

Dublini Trinity kolledži teadlaste uuring St Jamesi haiglas on andnud põhjalikke teadmisi varem suuresti tundmatute, kuid oluliste kopsudes asuvate looduslike tapjarakkude käitumise ja ainevahetuse kohta. Nimelt on rakkudel pidev valmisolek neid käima tõmbavaks n-ö suhkrulaksuks.

Ameerika teaduste akadeemia toimetistes avaldatud tulemused loovad aluse edasisteks uuringuteks, et arendada tulevasi ravimeetodeid mitmesuguste kopsuhaiguste, sealhulgas kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse, vähi ja tuberkuloosi raviks.

Inimese kopsud on tavaliselt madala glükoosisisaldusega keskkond. Nakkuse ajal muutub glükoos aga kergesti kättesaadavaks ning selle kiire omastamine ja energia- ja ainevahetus võimaldab immuunrakkudel nakkustega võidelda. Looduslikud tapjarakud on immuunrakud, mis vastutavad varajase kaitse eest. Pikaajaliselt kopsudes elavate tapjarakkude ainevahetuslik toimimine oli enne kõnealust uuringut suuresti teadmata, vahendab Medical Xpress.

Teadlased on esimest korda näidanud, et inimese kopsudes püsivalt elavad looduslikud tapjarakud erinevad ainevahetusliku toimimise poolest nende vereringes ringlevatest vastetest. Uuringutulemused näitavad, et kopsude püsiasukad on valmis erakordselt kiiresti reageerima glükoosi hulga suurenemisele keskkonnas. Need on glükoosi kasutamisel eriti tõhusad, et toota energiat ja materjale, mida tapjarakud vajavad efektiivse immuunvastuse esilekutsumiseks. Glükoosi eriliselt tõhus töötlemine enda võimekuse tõstmiseks võimaldab tapjarakkudel luua eriti toeka immuunvastuse.

Teadlaste sõnul võiks kasutada tapjarakkude ainevahetuse eripära, et toetada immuunsust haiguste, nagu vähk ja kroonilised infektsioonid, puhul.

Teadlased märkisid üllatava leiuna, et kopsudes pesitsevatel tapjarakkudel on valmisolek aktiveerida oma glükolüütilised rajad juba enne nakkuse tekkimist, justkui oleksid nad valmis n-ö suhkrulaksuks, mis neid aktiveerib. See ainevahetuslik valmisolek toob esile kopsu tapjarakkude spetsiaalse kohanemisvõime, mis muudab need oma keskkonnas eriti tõhusaks.

Märksõnad

Tagasi üles