Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

EHMATAV AVASTUS Levinud aine tarbimine mõjutab DNAd

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Väga tugeva kanepi tarvitamine mõjutab kasutajate DNAd erinevalt nõrgematest sortidest. Eriti häirib selline kanep geene, mis on seotud immuunsüsteemi ja rakutasandil energia tootmisega, ilmnes uues uuringus. Samuti oli see jätnud jälje DNA-le nendel kanepitarvitajatel, kel oli esinenud psühhoos, vahendab IflScience.

Uurijad analüüsisid 682 inimese vereproove, et uurida kanepi mõju DNA metülatsioonile, mis on keemiline protsess, mis mõjutab geenide aktiivsust. Kokku tuvastati 188 praegust kanepitarvitajat, kellest osa teatas, et tarbisid väga tugevaid sorte, mille THC (delta-9-tetrahüdrokannabinool) sisaldus oli üle 10 protsendi.

Uuringu juht professor Marta di Forti King’s College Londonist selgitas, et kui THC sisaldus on üle 10 protsendi, suureneb vähemalt viis korda risk haigestuda psühhootilisse häiresse võrreldes inimestega, kes pole kunagi kanepit tarvitanud.

Uurijad leidsid, et tugeva kanepi tarvitajate DNA-l esinevad selged metülatsiooni jäljed, eriti immuunsüsteemi ja energiatootmisega seotud mitokondrite geenide puhul. Väga tugeva kanepi tarvitamine mõjutas mitokondrite geene nagu CAVIN1, MCU ja ECHDC3.

Samuti uuriti kanepi mõju DNA-le inimeste puhul, kes olid kogenud psühhoosi esimest episoodi ja võõreldi neid nendega, kel polnud kunagi psühhoosi esinenud. Leiti, et praegustel kanepitarvitajatel, kes olid kogenud psühhoosi, oli DNA metülatsioon erinev võrreldes nendega, kes ei olnud psühhoosi kogenud.

Di Forti sõnul võivad need avastused tulevikus aidata luua skriiningprogramme, mis aitaksid tuvastada inimesi, kes peaksid olema ettevaatlikud kanepi tarvitamise suhtes. 

Uuring ilmus ajakirjas Molecular Psychiarty.

Märksõnad

Tagasi üles