Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

B12-vitamiin osutus tõhusaks vahendiks selle karmi haiguse vastu

Copy
Kõhuvalu
Kõhuvalu Foto: Shutterstock

Äge kõhunäärmepõletik ehk pankreatiit võib mõjutada ja haiglasse viia igas vanuses inimesi. Teadlaste sõnul võib aidata haigusega võidelda vitamiin B12, vahendab Medical Xpress.

Umbes 20 protsendil pankreatiidihaigetest areneb mõõdukas või raske äge pankreatiit, mille puhul esineb kõrge suremus ja puudemäär. Taastuvatel inimestel võivad esineda rasked tüsistused.

Praeguseks on ägeda pankreatiidi optimaalse ravi kohta endiselt palju vastuseta küsimusi. Eriti on vaja farmakoloogilisi aineid, mis suudaksid peatada varajase elundikahjustuse kõhunäärmes.

Dr Chuanwen Fani juhitud teadlaste meeskond, mis tegutseb Sichuani ülikooli ja Linköpingi ülikooli juures, avastas ja kinnitas, et vitamiin B12 võib ennetada ja leevendada ägedat pankreatiiti. Uurimisrühm kasutas esmalt geneetilisi uuringuid ja leidis, et kõrgem vitamiini B12 tase veres on tugevalt seotud väiksema riskiga pankreatiiti haigestuda. Seejärel tehti loomkatseid, et uurida vitamiini B12 mõju pankreatiidi arengule. Tulemused näitasid, et B12 kaitseb kõhunäärme rakke ja soodustab koe paranemist.

Oluline avastus oli, et vitamiin B12 ei toimi pankreatiidi leevendamisel läbi oksüdatiivse stressi vähendamise, vaid hoopis tõstab ühendi ATP tootmist kõhunäärme kudedes, mis aitab vältida rakkude nekroosi ja haiguse progresseerumist.

Tulemused annavad teadlaste sõnul aluse vitamiini B12 kliiniliseks kasutamiseks ägeda pankreatiidi ravis.

Uuring avaldati ajakirjas MedComm.

Tagasi üles