Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Päevalilleseemnete saladus paljastati – nendega tuleks toimida just nii (1)

Copy
Päevalilleseemned
Päevalilleseemned Foto: Shutterstock

Hiina teadlased uurisid idandatud röstitud päevalilleseemnete ja nende idandamata variantide omadusi, tuues esile, kuidas röstimistemperatuur ja -aeg mõjutavad toitainete sisaldust ja maitset, vahendab Phys.org. 

Uuringus rõhutatakse, et päevalilleseemnete valmistamise viis võib märkimisväärselt muuta toitainete sisaldust ja maitset. Tulemustest lähtudes soovitatakse 125 °C röstimistemperatuuri.

Päevalilleseemned on globaalne ja oluline seemneõli allikas, mil võib olla õige käitlemise korral kõrge toiteväärtus. 2022. ja 2023. aastal toodeti üle 50 miljoni tonni päevalilleseemneid, mida käsitletakse üha enam antioksüdantide, mineraalide ja küllastumata rasvhapete rikkaliku allikana.

Röstimine parandab seemnete maitset, luues iseloomuliku pähklise aroomi, kuid samal ajal võib see põhjustada oksüdeerumist ja toitainete kadu, eriti kõrgel temperatuuril. Lahendusena on enne röstimist idandamine osutunud paljulubavaks tehnikaks seemnete toiteväärtuse suurendamiseks.

Ajakirjas Food Materials Research avaldatud uuring tõestas, et kõrgemad temperatuurid ja pikemad röstimisajad põhjustasid küllastumata rasvhapete vähenemist. «Meie uuring näitab, et idandamine, millele järgneb optimaalne röstimine, pakub märkimisväärseid toitumuslikke ja maitseomadusi. Idandatud päevalilleseemnete röstimine 125 °C juures tagab peamiste toitainete, nagu aminohapped ja antioksüdandid, maksimaalse säilimise, samal ajal parandab see soovitud maitseid. See on oluline edasiminek toiduaineteaduses, mis võiks olla kasulik nii tarbijatele kui toiduainetööstusele,» ütles vanemteadur dr Yan Ge.

Märksõnad

Tagasi üles