Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kosmeetikakonsultant selgitab: kuidas hoolitseda probleemse naha eest talvekülmade saabudes

Copy
Mida vajab nahk külma ilma korral?
Mida vajab nahk külma ilma korral? Foto: Shutterstock

Apteegi kosmeetikakonsultant jagab nõuandeid, kuidas psoriaasi, dermatiidi ja kuivuseprobleemidega nahka, mis miinuskraadide ja keskkütteperioodil eriliselt tundlikuks muutub, hooldada ja murede süvenemist ennetada.

Külma ja tuuliste ilmade saabudes langeb ühes õhutemperatuuriga ka õhuniiskus, mis viib tihti kuivema ja tundlikuma nahani. «Kuiv nahk on meie kliimavööndis, kus on esindatud kõik aastaajad ja järsud ilmamuutused, tõenäoliselt üks levinumaid nahaprobleeme. Samuti on meie piirkonnas levinuim nahatüüp just selline, millel on kalduvus kuivusele ja tundlikkusele,» selgitab Benu kosmeetikakonsultant Marite Talbre.

«Külm õhk kisub naha pindmisest kihist niiskuse välja, mis tekitab kuivale nahale iseloomulikud tunnused nagu karedus, ketendus ja sügelus,» selgitab Talbre. Ta lisab, et eriti tundlik on nahk neil, kel esineb rosaatsea, akne või psoriaas. «Psoriaasi ägenemine on sage just talveperioodil, kui ilmastikuolud on ebasoodsad ja päikesevalgust vähe.»

Üsna levinud atoopilist dermatiiti võivad ägestada keskkonnamuutused, näiteks kui külm ja rõske õueõhk vaheldub sooja ja kuiva toaõhuga. «Kütteperioodil kuivatavad nahka ka radiaatorid ja soojapuhurid, mistõttu on oluline kasutada õlisisaldusega pesuvahendeid ja rikkalikke, toitvaid kreeme,» soovitab Talbre.

Kosmeetikakonsultant lisab, et kindlasti tasub meeles pidada, et kuiva naha korral on oluline pidev kreemitamine, et vältida naha sügelust ja kaitsta seda uute probleemide eest. Seda ka aknele kalduva naha puhul. Kreemide valikul võiks eelkõige lähtuda sellest, kui kuiv on nahk ning milline kreem nahale sobib ja kõige mõnusam tundub. 

Kuiva naha vastu oomega-3-rasvhapete, B-vitamiinide ja avokaadoõliga

Külma ilmaga vajab nahk erilist hoolt ja tähelepanu. Talbre sõnul on apteegist võimalik leida tooteid, mis on spetsiaalselt mõeldud kuivale ja tundlikule nahale. «Apteekides on lai valik lõhna- ja värvainetevabu nahahooldustooteid, mis hoiavad naha füsioloogilist tasakaalu ja pH-d. Pakendilt võiks otsida selliseid toimeaineid nagu oomegarasvhapped, uurea, vitamiinid E, B3, provitamiin B5, erinevad toitvad õlid nagu mandliõli, avokaadoõli ja shea-või,» kirjeldab Talbre.

Kui ise vajalikes toodetes päris kindel ei ole, julgustab konsultant abi küsima apteegist. «Suuremate apteegikosmeetika osakondadega apteekides on kohapeal konsultant, kes on pädev soovitama sobivaid tooteid erinevate nahamurede korral. Kliendid võiks küsida kaitsekreeme, toitvaid kreeme kuivale nahale, ärritusvastaseid ja rahustavaid tooteid.»

Nahakuivus süveneb vanusega – abiks niisutavad kreemid

«Kuiv nahk ei lähe ajaga paremaks, vaid vastupidi – kahjuks vananedes kipub naha kuivus just süvenema,» selgitab Talbre. Ta lisab, et erinevad nahauuringud on näidanud, et peaaegu iga üle 60-aastane inimene kannatab vähemal või rohkemal määral nahakuivuse käes.

Kuidas nahakuivusega toime tulla? «Seespidist ravi kuiva naha jaoks ei ole – kahjuks ei aita ei toidulisandid ega vitamiinid. Peamine lahendus ongi igapäevane naha kreemitamine. Kreemide põhiline ülesanne on vähendada naha sügelust ja parandada nahabarjääri funktsiooni, et selle kaudu vähendada ärritajate, aga ka näiteks bakterite tungimist nahka ja piirata ka naha kreemitamisega naha veekadu,» annab kosmeetik nõu.

6 nõuannet probleemse naha talviseks hoolduseks

Niisutamine. Talvel vali niisutav, rikkaliku tekstuuri ja toitvate toimeainetega paksem kreem, et kaitsta nahka külma eest ja vältida kuivust ning kestendamist. Ära mine kohe pärast kreemitamist õue, kuna kreemis olevad veemolekulid võivad miinuskraadides jäätuda ja nahka kahjustada.

Jumestuskreemi valik. Külma ilmaga eelista vahapõhist jumestuspõhja, mis on nahale kaitsvam, kui väga vedel kreem.

Nahapuhastus. Näonahka puhasta alati hommikul ja õhtul. Kuiva naha puhul vali õrnad puhastusvahendid ja kasuta paar korda nädalas koorivat maski. Eelista ensüümseid koorijaid, mis eemaldavad surnud naharakud õrnalt, ilma nahka kahjustamata või ärritamata.

Näomaskid. Talveperioodil on oluline kasutada sügavuti niisutavaid ja toitvaid näomaske, mis aitavad hoida naha pehme ja niisutatuna.

Õlipõhised mitsellartooted. Apteegikosmeetika valikus leidub õli sisaldusega mitsellaarseid puhastustooteid, mis on õrnad, niisutavad ja ei ärrita nahka puhastamise ajal.

Piisav vee joomine. Piisav vee joomine unustatakse tihti ära, kuigi see on lihtne ja tõhus viis naha niiskustasakaalu säilitamiseks. Talvel on see eriti oluline, et toetada naha tervist ja taastumisvõimet.

Talbre soovitab kõikidel, kes oma naha eripäradega kursis ei ole, konsulteerida professionaaliga. 

Märksõnad

Tagasi üles