Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kas mehi kimbutavad karmimad haigusnähud?

Copy
Haigushooaeg on alanud.
Haigushooaeg on alanud. Foto: Shutterstock

Levinud arusaam on, et meeste jaoks on külmetuse või gripi kogemine jubedam kui naiste jaoks, ja nad kaebavad oma sümptomite üle rohkem – nähtus, mida tuntakse kui «meestegripp». Kuigi mõiste on olnud kasutusel juba mõnda aega, on teaduslikud tõendid selle kohta vastuolulised, vahendab New Atlas.

Uuringud näitavad, et bioloogilised ja evolutsioonilised põhjused võivad mängida rolli selles, miks naistel on tugevam immuunsüsteem. Näiteks tekib naistel viiruste vastu tugevam immuunvastus kui meestel, mistõttu nad võivad põdeda viirushaigusi vähem ja kergemalt.

Samas on mõningad uuringud näidanud, et naised, hoolimata kiiremast paranemisest, raporteerivad tihti raskemaid sümptomeid kui mehed. Teises uuringus aga leiti, et mehed hindavad oma sümptomeid umbes kuue protsendi võrra raskemaks kui naised. Samuti on näidatud, et mehed kurdavad haigena olles rohkem.

Oluline on aga märkida, et stereotüübid, nagu nn meestegripp, võivad takistada mehi oma sümptomeid tõsiselt võtmast ja vajalikku meditsiinilist abi otsimast, mis võib olla ohtlik.

Märksõnad

Tagasi üles