Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kas lehmapiima ja taimse piima toiteväärtus on sama? (1)

Copy
Kaerapiim
Kaerapiim Foto: Shutterstock

Erinevatel põhjustel on hakanud üha rohkem inimesi eelistama taimset piima lehmapiima asemel. Siiski tuleb teada, et toiteväärtuse seisukohast ei ole taimsed piimad, nagu kaera-, soja-, mandli- või kookospiim, üks ühele sama lehmapiimaga. 

Teadlased Alice H. Lichtenstein, Jean Mayeri, Stanley N. Gershoffi ning Diane McKay jagasid hiljuti nõuandeid inimestele, kes on huvitatud üleminekust lehmapiimalt taimsele piimale. 

«Paljud inimesed eeldavad, et taimsed piimad on samad, mis lehmapiim, ja see oletus on täiesti vale,» ütles McKay. «Need ei ole toiteväärtuse poolest samaväärsed.»

Taimsed piimad on saadud taimsetest saadustest nagu kaer, sojaoad, mandlid, kookospähklid, riis või kanepiseemned. Need taimsed saadused jahvatatakse ja leotatakse vees, seejärel filtreeritakse tahkete osade eemaldamiseks. Saadud vedeliku toitumisprofiil on väga erinev lehmapiimast ja isegi algsest taimsest saadusest. Näiteks kausitäie kaerahelbepudru söömine ei anna samu toitaineid kui klaasi kaerapiima joomine, kirjutab Medical Xpress

Lehmapiim on enamiku ameeriklaste toitumises peamine kaltsiumi ja D-vitamiini allikas. Lichtenstein ütles, et see on ka kvaliteetne valguallikas. Enamik taimseid piimasid sisaldab seevastu palju vähem valku ja see valk on madalama toiteväärtusega.

Sojapiim sarnaneb valgu poolest lehmapiimaga, kuid ei sisalda loomulikult kaltsiumi ega D-vitamiini, mistõttu tuleb seda tootmisprotsessi käigus nende toitainetega rikastada. Lichtenstein ütles, et kõik muud taimsed piimad peavad olema rikastatud kaltsiumiga, et need vastaksid lehmapiima toitainesisaldusele. 

Lichtenstein ütles, et need, kes otsivad madala suhkrusisaldusega dieeti, peaksid teadma, et maitsestatud taimsed piimad sisaldavad tavaliselt lisatud suhkrut.

McKay ütles, et taimsed piimad ei ole oma olemuselt tervislikumad ega vähem tervislikud kui lehmapiim. Mis tahes konkreetset tüüpi taimse piima seostamiseks tervisetulemustega on vaja palju rohkem uuringuid. Kuna taimse piima tüüpe on nii palju ja isegi samast taimsest saadusest valmistatud piimad võivad oma toiteväärtuse poolest erineda, on McKay sõnul raske teha kindlaid järeldusi taimse piima kasulikkuse kohta tervisele.

Lichtenstein ütles, et taimsed piimad on rohkem töödeldud kui lehmapiim, mis võib tekitada muret tarbijatele, kes soovivad tervislikel põhjustel töödeldud ja ülitöödeldud toite vältida, kuna ülitöödeldud toiduainete toitumisharjumused on tavaliselt seotud halvemate tervisenäitajatega.

Kuna taimsed piimad on loomulikult vesisemad, võivad tootjad lisada ka paksendavaid aineid või stabilisaatoreid, nagu kaltsiumfosfaat, dinaatriumfosfaat ja karrageen. «Kuigi enamik inimestel pole probleeme nende paksendajate seedimisega, võib mõnel tekkida maoärritus,» ütles McKay. «Proovige mõnda muud toodet, kui miski teile ei sobi,» soovitas ta.

McKay märkis, et taimsetel piimadel on omi eeliseid. Näiteks võib mõni neist olla parem kiudainete ja E-vitamiini allikas kui näiteks lehmapiim.

«Tarbijad peaksid toidupoodide riiulitelt taimset piima otsides olema ettevaatlikud, kuna nende sisaldus on väga erinev,» ütles McKay. Isegi sama kaubamärgi all võib mõnele olla lisatud erinev kogus magusaineid. «Tooted erinevad suuresti selliste asjade poolest nagu valgusisaldus, kaltsiumi ja D-vitamiini sisaldus, B12 sisaldus ja palju muud,» ütles ta.

Märksõnad

Tagasi üles