Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Lihtne tegevus aitab vähendada soolevähi tekkeriski

Copy
Soolevähk, mida tuntakse ka kolorektaalvähi nime all, on jämesoole ja pärasoole vähk.
Soolevähk, mida tuntakse ka kolorektaalvähi nime all, on jämesoole ja pärasoole vähk. Foto: Shutterstock

Tervislike taimsete toiduainete, näiteks täisteratooted, köögiviljad ja kaunviljad, ning vähese ebatervisliku taimse toidu, sealhulgas rafineeritud teraviljatooted, puuviljamahlad ja lisatud suhkrud, sisaldusega taimse toidu söömine on seotud väiksema kolorektaalse vähi (käär- või pärasoolevähk) riskiga. 

«Kolorektaalse vähi levimus on maailmas kolmandal kohal ja risk sellesse haigestuda on elu jooksul meestel üks 23st ja naistel üks 25st,» ütles uuringu autor Jihye Kim Medical Xpressis. «Kuigi varasemad uuringud on näidanud, et taimne toit võib mängida rolli kolorektaalse vähi ennetamisel, on taimse toidu toiteväärtuse mõju sellele seosele olnud ebaselge. Meie tulemused näitavad, et tervisliku taimse toidu söömine on seotud kolorektaalse vähi riski vähenemisega.»

Lõuna-Korea Kyung Hee ülikooli teadlased tuvastasid, et 79 952 meessoost ameeriklase seas oli neil, kes sõid kõige suurema keskmise päevase koguse tervislikku taimset toitu, 22 protsenti väiksem risk haigestuda kolorektaalsesse vähki võrreldes nendega, kes sõid tervislikku taimset toitu kõige väiksemas koguses. Autorid ei tuvastanud aga olulisi seoseid taimse toidu toiteväärtuse ja kolorektaalse vähi riski vahel 93 475 Ameerika naise hulgas.

«Oletame, et sellistes toiduainetes nagu puuviljad, köögiviljad ja täisterad leiduvad antioksüdandid võivad aidata vähendada kolorektaalse vähi riski, pärssides kroonilist põletikku, mis võib põhjustada vähki.

Kuna meestel on suurem risk haigestuda kolorektaalvähki, pakume välja, et see võiks aidata selgitada, miks suuremas koguses tervisliku taimse toidu söömine seostus meestel, kuid mitte naistel kolorektaalse vähiriski vähenemisega,» ütles Kim.

Tagasi üles