Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Osa gluteenitalumatusega seotud seisundeid võib olla väljamõeldis

Copy
Kõhuvalu
Kõhuvalu Foto: Shutterstock

Paljud inimesed märkavad, et nisu või gluteen tekitavad neil reaktsioone. Ühtedel on nisuallergia, teistel autoimmuunhaigus tsöliaakia, kuid enamikul on nisu ja gluteeni suhtes mingi talumatus või tundlikkus, kirjutab ajakirjas The Conversation McMasteri ülikooli teadur Caroline Seiler.

Seda on raske diagnoosida, sest gluteeni- või nisutundlikkuse kinnitamiseks pole veel usaldusväärseid biomarkereid ning arstid tuginevad tavaliselt patsiendi enda kirjeldustele.

Ärritunud soole sündroomi (IBS) puhul esinevad patsientidel seedetrakti sümptomid, ilma et seedetraktis oleks nähtavaid kahjustusi. Paljud IBSiga patsiendid arvavad, et teatud toidud, nagu gluteen või nisu, vallandavad nende sümptomid, ja jätavad need toidud oma menüüst välja.

Seetõttu tekib umbes kolmandikul IBSi patsientidest ebatervislik suhtumine toitu, näiteks ortoreksia ehk liigne keskendumine tervislikule toitumisele. See võib põhjustada notseeboefekti, kus patsiendid kogevad sümptomeid oma uskumuste tõttu ja kuna nad arvavad olevat aine enda jaoks kahjuliku, ehkki see tegelikult seda pole.

IBSi tegelike põhjuste kindlakstegemine on vastuoluline teadusvaldkond – mõnes uuringus on ilmnenud, et gluteenist hoidumine on kasulik, teistes aga, et sellel pole märkimisväärset mõju.

Lancet'i ajakirjas avaldatud innovatiivses uuringus jaotati gluteenitundlikkust väitvad patsiendid nelja rühma: kahele rühmale anti gluteenivaba leiba, kuid üks rühm arvas, et see sisaldab gluteeni, teine aga, et ei sisalda. Kahele teisele rühmale anti leiba, mis sisaldas gluteeni, kusjuures üks neist arvas, et leib on gluteenivaba. Tulemused näitasid, et neil, kes tarbisid gluteeni ja uskusid, et see sisaldab gluteeni, olid oluliselt tugevamad sümptomid kui teistel rühmadel.

IBSiga patsientide ravi võib olla keeruline, sest teema on vastuoluline ja teadus ei ole ühel meelel. Sageli on patsiendid sunnitud ise otsima infot internetist ja katsetama uusi dieete, mis tekitab segadust.

McMasteri ülikoolis uuriti, kuidas isiklik toitumisalane teave mõjutab patsientide uskumusi ja käitumist. Kuigi enamikul patsientidest ei olnud reaktsioone gluteenile ega nisule, hoidsid nad siiski gluteenivabast dieedist kinni ja nende sümptomid jäid samaks.

IBSi käsitletakse sageli kui aju ja soolestiku vahelise suhtluse häiret. Psühholoogilisi ravimeetodeid uuritakse üha enam, et vähendada toiduga seotud hirme ja notseeboefekti ning leevendada IBS-i sümptomeid. Näiteks tuvastas Harvardis läbi viidud uuring, et kognitiiv-käitumuslik teraapia võib leevendada IBSi sümptomeid vaid viie seansiga. Samuti on leitud, et virtuaalselt juhendatud jooga aitas sümptomeid vähendada.

IBS on kompleksne häire, mille põhjuseid võib olla erinevaid. Tõhusaks raviks on sageli vajalik nii psühholoogiline ravi kui ka tasakaalustatud toitumine. Kui teatud toidud, nagu gluteen, on murekohaks, on mõistlik pöörduda arsti või toitumisspetsialisti poole.

Tagasi üles