Georgia ülikooli uues uuringus, mis hõlmas enam kui 250 000 inimest, oli kõrgem oomega-3- ja oomega-6-rasvhapete tase seotud väiksema vähiriskiga. Tulemused avaldati ajakirjas International Journal of Cancer.
Vähiriski võib aidata vähendada üllatav vahend
«Kõrgemad oomega-3 ja oomega-6 tasemed olid seotud väiksema vähijuhtumite arvuga,» ütles uuringut juhtinud autor Yuchen Zhang, doktorant Georgia ülikooli rahvatervise kolledžist Medical Xpressis. «Need leiud viitavad, et inimesed peaksid oma dieedis rohkem neid rasvhappeid tarbima.»
Osalejatel, kellel oli kõrgem oomega-3 tase, esines vähem käärsoole-, mao- ja kopsuvähki ning teisi seedetrakti vähivorme. Kõrgem oomega-6 tase oli seotud 14 erineva vähiliigi, sealhulgas ajuvähk, melanoom ja põievähk, madalama esinemissagedusega.
Uuring põhines Suurbritannias läbiviidud uuringul, kus jälgiti enam kui 250 000 inimest üle kümne aasta. Selle aja jooksul tekkis ligi 30 000 osalejal mõni vähivorm.
Varasemad uuringud on viidanud seostele rasvhapete taseme ja vähiriski vahel, kuid ükski neist ei ole suutnud veenvalt tõendada, et tervislikud rasvhapped vähendavad vähki haigestumise riski või suurendavad ellujäämise tõenäosust.
Kõrged rasvhapete tasemed olid uuringus seotud väiksema vähiriskiga, olenemata muudest riskiteguritest, nagu kõrge kehamassiindeks, alkoholi tarbimine või napp füüsiline aktiivsus.
Niinimetatud tervislikud rasvad oomega-3 ja oomega-6 on tervisele vajalikud ja neid leidub rasvases kalas, pähklites ja mõnedes taimsetes õlides, näiteks rapsiõlis.
Oomegarasvhappeid ei tasu aga pidada võluvitsakeseks vähi vastu – tasub eeldada, et neid tervislikus kaguses tarbivad inimesed elavad ka muus osas tervislikku elu.