Toronto ülikooli teadlaste uuring näitas, et mesi – eriti puhas õiemesi – võib olla tervislikum asendus suhkrule.
See magus aine võib alandada kolesterooli (2)
Kuigi igasuguseid suhkruid seostatakse kardiometaboolsete probleemidega – ja mesi on 80 protsenti suhkur –, viitavad uuringu autorid, et mesi võib kuuluda omaette kategooriasse ja väärib erilist tähelepanu tervisliku toiduna.
Mee kasulikkus ilmnes uuringutes inimestega, kes sõid toitu, mis sisaldas 10 protsenti või vähem suhkrut, edastab Medical News Today.
Uuring on mee mõju ülevaade ja metaanalüüs 18 uuringust, milles osales 1105 valdavalt tervet inimest.
Katsed näitasid, et mesi alandas vere glükoosisisaldust (veresuhkru taset tühja kõhuga), üldkolesterooli ja «halba» (LDL) kolesterooli, samuti rasvmaksahaiguse näitajat. Samuti leidsid teadurid, et mesi suurendas põletikunäitajaid.
Kuidas mesi erineb? Erinevalt enamikust magusainetest ei tulene mee magusus ainult tavalistest suhkrutest, nagu fruktoos ja glükoos.
«Umbes 15 protsenti meest on valmistatud kümnetest haruldastest suhkrutest – näiteks isomaltuloos, kojibioos, trehaloos, melesitoos jne–, millel on palju füsioloogilisi ja ainevahetuslikke eeliseid, sealhulgas glükoosireaktsiooni parandamine, insuliiniresistentsuse vähendamine ja terve soolestikuga seotud bakterite kasv,» ütles uuringu kaasautor dr Tauseef Ahmad Khan, kes on Kanada Toronto ülikooli Temerty arstiteaduskonna teadur.
Ta lisas, et mesi hõlmab paljusid bioaktiivseid molekule, sealhulgas polüfenoole, flavonoide ja orgaanilisi happeid, millel on terve rida farmakoloogilisi omadusi, sealhulgas antibiootiline, vähivastane ja rasvumusvastane toime, ja mis pakuvad kaitset vabade radikaalide eest.