Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Munade söömine pakub üllatavalt palju tervisehüvesid

Copy
Munad
Munad Foto: Shutterstock

Munad, mida paljud on pikka aega pidanud tervisele kahjulikuks suure kolesteroolisisalduse tõttu, võivad hoopis tervisele kasuks tulla. California ülikooli San Diego teadlased leidsid, et kahe kuni nelja muna söömine nädalas on seotud väiksema kolesteroolisisaldusega veres ja kognitiivse funktsiooni säilimisega.

Teadlased analüüsisid 890 inimese terviseandmeid aastatel 1988–1992 läbi viidud vananemisuuringust. Selgus, et naistel, kes tarbisid rohkem mune, oli lühi- ja pikaajalise mälu halvenemine harvem nähtus. Meeste puhul sellist seost ei leitud, kuid sama andmebaasi teise ajaperioodi analüüs näitas, et meestel, kes sõid rohkem mune, olid kognitiivsed testitulemused paremad.

Munade positiivne mõju võib olla seotud nende toitainetega. Munad sisaldavad valke, aminohappeid, karotenoide ja koliini, mis toetavad ajurakkude struktuuri ja funktsiooni, kirjutab Science Alert. Kuigi munades on kolesterooli, ei paista see tervetele inimestele kahjulik olevat. Teadlased rõhutavad, et mure veresoonte ummistumise pärast tuleneb pigem küllastunud rasvade, suhkru ja soola liigtarbimisest, mitte toidus leiduvast kolesteroolist.

Värske uurimus näitab, et munad on väikese rasvasisaldusega ja toitaineterikkad ning võivad toetada kognitiivset tervist. Täiendavad uuringud on siiski vajalikud, et selgitada täpsemalt munade mõju ajutegevusele ja tervisele.

Uuring avaldati ajakirjas Nutrients.

Märksõnad

Tagasi üles