Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Veresuhkrut tõstab ja südamehaiguste riski suurendab üllatav tegur (1)

Copy
Foto: Shutterstock

Barcelona ülikooli ja Columbia ülikooli uuring kinnitab, et kerge ja varajane õhtusöök on tervisele kasulikum. Ajakirjas Nutrition & Diabetes avaldatud uuring näitas, et rohkem kui 45 protsendi päevasest kilokalorite kogusest pärast kella 17 tarbimine seostub kõrgema veresuhkru tasemega, sõltumata inimese kehakaalust või keharasva hulgast.

Kui suurem osa kilokaloritest tarbitakse õhtul, tõuseb veresuhkru tase, mis omakorda suurendab II tüübi diabeedi, südame-veresoonkonnahaiguste ja kroonilise põletiku riski.

Uuringus osalenud 50–70-aastased ülekaalulised või eeldiabeediga inimesed jaotati kaheks: varajased sööjad (kes sõid peamise osa kilokaloritest enne õhtut) ja hilised sööjad (kes tarbisid vähemalt 45 protsenti kilokaloritest pärast kella 17). Hoolimata päeval tarbitud samast kaloraažist ja sarnastest toitudest oli hilistel sööjatel kehvem glükoositaluvus. Samuti kalduti sööma õhtul rohkem süsivesikuid ja rasvarikast toitu.

Hiline söömine raskendab glükoosi töötlemist, sest öösel väheneb insuliini tootmine ja keharakud muutuvad insuliinile vähem tundlikuks. Seda mõjutab meie ööpäevarütm, mis on kooskõlas valguse ja pimeduse tsüklitega.

Soovitused tervislikuks toitumiseks

  1. Suure osa päevasest kaloraažist tuleks tarbida hommiku- ja lõunasöögi ajal.
  2. Õhtul tuleks vältida töödeldud toite, kiirtoitu ja süsivesikuterikkaid eineid.
  3. Toitumisotsused peaksid lisaks toidukogusele ja -valikule arvestama ka söömise aega, mis mõjutab otseselt ainevahetust ja tervist.

Dr Diana Díaz Rizzolo, uuringu juhtivteadur, rõhutab, et meie söömise ajastus on oluline südame- ja ainevahetushaiguste ennetamisel. Edasised uuringud on vajalikud, kuid juba praegu soovitab ta eelistada söömist päevasel ajal.

Allikas: Medical Xpress

Tagasi üles