Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Vähi arengut soodustab laialt kasutatav aine

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Viimase poole sajandi jooksul on fruktoosi tarbimine märkimisväärselt suurenenud, eelkõige suure fruktoosisisaldusega maisisiirupi kasutamise tõttu magustatud jookides ja töödeldud toitudes. Washingtoni ülikooli teadlased tuvastasid, et fruktoos soodustab loomkatsetes melanoomi, rinna- ja emakakaelavähi kasvajate kasvu, kuigi fruktoos ise ei toida otseselt kasvajarakke. Selle asemel muudab maks fruktoosi kasvajatele sobivateks toitaineteks.

Ajakirjas Nature avaldatud uuring näitas, et fruktoosi suur tarbimine suurendab veres ringlevate lipiidide taset, mida kasvajarakud vajavad rakumembraanide ehitamiseks ja kasvamiseks. See mehhanism oli sarnane erinevate vähitüüpide puhul, vahendab Washingtoni ülikool.

Fruktoosi tarbimine on 20. sajandi keskpaigast mitmekordistunud, kuna see on toiduainetööstuses magusam alternatiiv glükoosile. Seda leidub nii looduslikes allikates, nagu puuviljad, kui ka paljudes töödeldud toitudes, näiteks kastmetes ja jookides. Kuigi fruktoos ei ole otsene energiaallikas kasvajatele, muudab maks selle lipiidideks, mida kasvajarakud suudavad hõlpsalt omastada.

Märksõnad

Tagasi üles