D-vitamiinid on rasvlahustuvate vitamiinide rühm, mis käitub inimorganismis hormoonidega sarnaselt. Doktoritöö autor, Tartu Ülikooli kliinikumi ortopeed doktor Leho Rips selgitas, et tuntumad D-vitamiini vormid on loomse päritoluga D3 ehk kolekatsiferool ja taimse päritoluga D2 ehk ergokaltsiferool. «90 protsenti inimkehas olevast D-vitamiinist tekib ultraviolettkiirguse toimel nahapinnale. Vaid 10–20 protsenti saame loomset päritolu toidu kaudu ning ainult ühe protsendi taimsete toiduainetega. D-vitamiini puuduse korral kasutatakse lisamanustamiseks D-vitamiini sisaldavaid õlikapsleid või õli. D-vitamiini sisaldust hinnatakse inimkehas kaudselt 25(OH)D määramisega vereseerumis,» selgitas Rips.
Leho Rips sõnas, et D-vitamiini defitsiit on väga levinud probleem, kuid sageli tuleb see inimestele ikkagi üllatusena, sest ka pikaajaline defistiit ei põhjusta enamikul inimestel tuntavaid füüsilisi vaeguseid. D-vitamiin on väga oluline, et hoida luid tugevana. D-vitamiini puuduse korral tõuseb risk osteopeeniale ja osteoporoosile, luumurdudele, stressmurdudele ning lisaks immunsüsteemi funktsioonihäiretele ja füüsilise töövõime langusele. «D-vitamiini defitsiidirisk esineb kõigis vanusegruppides ning risk võib kasvada suure füüsilise ja vaimse koormusega seotud tegevusaladel, mille hulka kuulub ka sõjaväeteenistus. Füüsiline võimekus on sõjaväes kriitilise tähtsusega nii väljaõppel kui ka missioonidel. D-vitamiiniga seotud uuringud näitavad vastukäivaid seoseid füüsilise võimekuse ja D-vitamiini defitsiidi vahel.»
Doktoritöö eesmärk oli hinnata Eesti ajateenijate D-vitamiini tasemeid erinevatel aastaaegadel, lisamanustamise mõju ja seoseid füüsilise võimekusega. Kolme erineva uuringu käigus määrati D-vitamiini sisaldus nii lühiajaliselt talveperioodil kui ka kogu aasta jooksul: kahe uuringu puhul oli tegemist pikaajalise lisamanustamisega ja ühe uuringu puhul jälgiti pikaajaliselt loomuliku D-vitamiini taset ilma sekkumiseta. Ajateenijad pidid tegema füüsilisi teste, neil määrati käe pigistusjõudu ning hinnati seoseid D-vitamiini tasemega ja kahe uuringu käigus ka D-vitamiini lisamanustamise mõju.