Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Leiti, milline toit soodustab Alzheimeri tõve teket

Copy
Alzheimeri teke lähtub geneetikast palju enam, kui on seni arvatud.
Alzheimeri teke lähtub geneetikast palju enam, kui on seni arvatud. Foto: Shutterstock

​UT Health San Antonio Glenn Biggs Institute, Bostoni ülikooli meditsiinikool ja Framinghami südameuuring avastasid, et kõrgemad skoorid toitumise põletikulisuse indeksil (DII) on seotud suurema dementsuse ja Alzheimeri tõve riskiga.

Dementsuse juhtude arv võib Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel tõusta 2050. aastaks 152 miljonini, seades tõsise koormuse hooldajatele ja tervishoiusüsteemidele. Kuigi ravimite väljatöötamine on edenenud, jäävad ennetusmeetmed endiselt napiks.

Uuringus, mis avaldati ajakirjas Alzheimer’s & Dementia, analüüsiti Framinghami südameuuringu andmeid 1487 üle 60-aastase osaleja kohta. Toitumise andmed saadi toitumisküsimustike põhjal ning DII skoorid arvutati, lähtudes toiduainete põletikulisest potentsiaalist. Kõrged DII skoorid, mis viitavad põletikulisemale dieedile, olid seotud suurema riskiga haigestuda dementsusse.

Märksõnad

Tagasi üles