Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Vein võib vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski, aga ainult teatud tingimusel

Copy
Vein, veini joomine. Pilt on illustreeriv.
Vein, veini joomine. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

​Väike või mõõdukas kogus veini võib vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski kõrge riskiga inimestel, kes järgivad Vahemere dieeti, selgub Euroopa Südameajakirjas avaldatud uuringust.

Uuringus osales 1232 inimest, kellel oli suur südamehaiguste risk, kuid kes uuringu alguses polnud haigestunud. Osalejad järgisid Vahemere dieeti, mis on rikas oliiviõli, köögiviljade, puuviljade, pähklite ja kala poolest ning vähese suhkrusisaldusega. Uuringus mõõdeti uriinist viinhapet, mis on viinamarjades ja veinides leiduv aine, et hinnata veini tarbimist.

Tulemused näitasid, et pool kuni üks klaas veini päevas vähendas südamehaiguste riski 50 protsenti, samas kui kerge tarbimine (üks klaas nädalas kuni vähem kui pool klaasi päevas) alandas riski 38 protsenti. Üle ühe klaasi päevas tarbimisel kaitsev mõju kadus.

Tagasi üles