Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Uuringus leiti, millist kasu võib maiustamine südame tervisele pakkuda

Copy
Kommid. Foto on illustratiivne.
Kommid. Foto on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

​Rootsi Lundi ülikooli teadlaste uuring näitab, et aeg-ajalt maiustuste söömine võib olla südamele parem kui täiesti suhkruvaba dieet. Kuigi lisatud suhkru tarbimine on seotud südamehaiguste riski suurenemisega, selgus, et mõõdukas maiustamine, näiteks koogi või šokolaadi söömine, võib vähendada kardiovaskulaarsete probleemide riski.

Uuringus analüüsiti 69 705 Rootsi elaniku terviseandmeid aastatel 1997–2019. Lisatud suhkrud jaotati kolme kategooriasse: magustatud joogid, maiustused ja magusad lisandid (nt mesi). Leiti, et maiustusi mõõdukalt tarbivatel inimestel oli väiksem risk erinevate südamehaiguste, nagu infarkt ja insult, tekkeks. Samas olid magusad joogid seotud suurema südame-veresoonkonnahaiguste riskiga, kirjutab ScienceAlert

Epidemioloog Suzanne Janzi sõnul on oluline, kust ja kuidas suhkrut saadakse. Näiteks tekitavad vedelad suhkrud vähem täiskõhutunnet, mis võib viia ülesöömiseni, samas kui maiustusi tarbitakse tihti sotsiaalsetel puhkudel, mis võib pakkuda vaimset leevendust.

Tagasi üles