Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Teise tüübi diabeedini võib viia ka see toit, milles pole suhkruid

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Uus uuring seostab punase liha tarbimist teise tüübi diabeediga, kirjutab Medical Xpress

Punane liha on olnud toidulaual juba inimkonna algusest. See on hea valgu, B-vitamiinide ja mineraalainete, näiteks raua ja tsingi allikas. Kuid punase liha tarbimist on kaua seostatud südamehaiguste, vähi ja varajase surmaga. Nüüd on leitud ka seos punase liha ja teise tüübi diabeedi vahel.

2024. aasta septembris avaldatud uuring ajakirjas The Lancet analüüsis ligi kahe miljoni inimese andmeid 20 riigist. Tulemused näitasid, et suur punase ja töödeldud liha tarbimine suurendab teise tüübi diabeedi esinemissagedust. Kuigi ka linnuliha tarbimine oli seotud diabeediga, oli seos nõrgem ja varieerus piirkonniti.

Märksõnad

Tagasi üles