Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Puu- ja köögiviljad aitavad vähendada karmi haiguse tekkimise ohtu

Copy
Puu- ja köögiviljadest on tervisele palju kasu.
Puu- ja köögiviljadest on tervisele palju kasu. Foto: Shutterstock

Uus ulatuslik kaksikute uuring viitab, et suurem puu- ja köögiviljade tarbimine võib aja jooksul aidata vähendada depressiooniriski. Uuring hõlmas osalejaid USAst, Austraaliast, Taanist ja Rootsist ning seda juhtisid Uus-Lõuna-Walesi ülikooli teadlased Austraalias.

Kaksikute uuringud on teadlastele väärtuslikud, kuna kaksikud on geneetiliselt väga sarnased. See võimaldab terviseerinevusi – nagu depressioonisümptomid – seostada pigem keskkonnateguritega, näiteks toitumise ja elustiiliga, vahendab Science Alert.

Uuringus osales 3483 inimest, kes olid vanuses 45 ja vanemad, ning jälgimisperiood ulatus kuni 11 aastani. Analüüsist selgus, et suurem puu- ja köögiviljade tarbimine, keskmiselt kaks portsjonit päevas, oli seotud veidi väiksema depressioonisümptomite esinemissagedusega, võrreldes madalama tarbimisega (0,3 ja 0,5 portsjonit päevas). Üks portsjon on umbes 80 grammi.

Tagasi üles