Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Jämesoolevähi tekkeriski suurendab levinud jook (2)

Copy
Alkohol mõjub tervisele mitmekülgselt halvasti.
Alkohol mõjub tervisele mitmekülgselt halvasti. Foto: Shutterstock

Oxfordi ülikooli vähi epidemioloogiaosakonna teadlased koos rahvusvaheliste partneritega tuvastasid olulisi seoseid toitumise ja jämesoolevähi riski vahel. Uurimus, milles analüüsiti 542 778 naise andmeid Ühendkuningriigist, näitas, et alkoholitarbimine suurendab jämesoolevähi tekkeriski, samas kui kaltsium ja piimatooted võivad riski vähendada.

Jämesoolevähk on maailmas leviku sageduselt kolmas vähivorm, 2022. aastal diagnoositi peaaegu kaks miljonit uut juhtu. Esinemissagedus on suurem kõrge sissetulekuga riikides, kuid kasvab ka madalama sissetulekuga piirkondades. Migrantide kohandumine kõrge riskiga riikide toitumis- ja eluviisidega viitab sellele, et jämesoolevähi tekkes mängivad rolli muudetavad tegurid, nagu toit ja eluviis.

Uuringus, mis avaldati ajakirjas Nature Communications, analüüsiti andmeid 12 251 jämesoolevähi juhtumi kohta. Osalejad kuulusid Million Women Study uuringusse ja täitsid küsimustikud 97 toitumisteguri kohta. Keskmine jälgimisperiood oli 16,6 aastat.

Riskitegurid ja kaitsvad tegurid

Alkohol ja punane/rasvane liha. Iga 20 grammi alkoholi tarbimine päevas (umbes kaks jooki) suurendas vähiriski 15 protsenti. Iga 30 grammi punase või töödeldud liha tarbimine päevas (näiteks peekoniviil) suurendas riski kaheksa protsenti.

Kaltsium ja piimatooted. Kaltsiumil näis olevat kaitsev mõju – risk vähenes 17 protsendi võrra iga 300 milligrammi kaltsiumi (klaas piima) kohta päevas. Kaltsium vähendas sooles kantserogeenide mõju. Ka piim, jogurt ja kaltsiumirikkad toidud, nagu lehtköögiviljad ja täisteratooted, olid seotud väiksema vähiriskiga.

Teravili ja puuviljad. 20 grammi täisteravilja päevas oli seotud 10 protsenti väiksema riskiga, üks portsjon hommikusöögihelbeid 7 protsenti, üks õun 8 protsenti, 200 grammi puuvilju 10 protsenti ja 100 mikrogrammi folaati (lehtköögiviljadest) 12 protsenti väiksema jämesoolevähi tekkeriskiga. Vitamiin C tarbimine (100 mg) oli seotud 10 protsenti väiksema riskiga.

Kuigi kaitsvad tegurid olid märgatavad, nõrgenes nende mõju, kui arvestati muid tervisliku eluviisiga seotud tegureid. Edasised uuringud kinnitasid tulemuste kehtivust ja viitasid, et kaltsiumi kaitsemehhanismid vajavad edasist uurimist, sealhulgas selle kõrge tarbimise tervisemõjude hindamist.

Allikas: Medical Xpress

Tagasi üles