Päevatoimetaja:
Ly-Marleen Tamme
Saada vihje

Miks on kaltsium eluliselt oluline ja millistest toitudest seda saab?

Copy
Piim on väga heaks kaltsiumi allikaks ning heaks magneesiumi ja kaaliumi allikaks.
Piim on väga heaks kaltsiumi allikaks ning heaks magneesiumi ja kaaliumi allikaks. Foto: Shutterstock

Kaltsium on kõige rikkalikum mineraal inimkehas, moodustades olulise osa luudest ja hammastest. Kuna keha ei suuda ise kaltsiumi toota, tuleb seda saada toidust või vajadusel toidulisanditest.

Esmane eelistus peaks olema kaltsiumirikkad toidud, kuna loodus pakub mitmeid häid valikuid. Lisaks luude tugevdamisele aitab kaltsium hoida südame tööd, lihaste ja närvide funktsioneerimist ning vererõhku kontrolli all. Kui organism ei saa piisavalt kaltsiumi, hakkab keha seda luudest vabastama, mis võib aja jooksul nõrgestada luid ja suurendada osteoporoosi riski.

Täiskasvanutel on soovitatav päevane kaltsiumivajadus 1000 mg, kuid üle 50-aastastel naistel ja üle 70-aastastel meestel on see 1200 mg. Inimesed, kes ei tarbi piimatooteid, peavad hoolikalt jälgima, et nad saaksid piisavalt kaltsiumi muudest allikatest või vajadusel toidulisanditest.

Märksõnad

Tagasi üles