Päevatoimetaja:
Ly-Marleen Tamme
Saada vihje

Gluteenivabad tooted – paras bluff, kui küsimuse all tervis

Copy
Gluteenivabad tooted on ülistault kiidetud kõikvõimalike hädade vastu. Näib, et ainsad, kellele need vajalikud on gluteenitalumatuse – tsöliaakia – all kannatavad inimesed.
Gluteenivabad tooted on ülistault kiidetud kõikvõimalike hädade vastu. Näib, et ainsad, kellele need vajalikud on gluteenitalumatuse – tsöliaakia – all kannatavad inimesed. Foto: Kate Remmer / Unsplash

USA tarbijad maksavad sageli rohkem gluteenivabade toodete eest, kuid need sisaldavad üldjuhul vähem valku ja rohkem suhkrut ning kaloreid, võrreldes gluteeni sisaldavate alternatiividega. See on peamine leid ajakirjas Plant Foods for Human Nutrition avaldatud uuest uuringust, mis seab kahtluse alla paljud levinud arusaamad gluteenivaba dieedi kasulikkusest.

Kas gluteenivaba tähendab alati tervislikumat?

Uuringus võrreldi gluteenivabu tooteid nende gluteeni sisaldavate ekvivalentidega ning selgus, et paljud arvatavad eelised – nagu kehakaalu kontrolli all hoidmine ja diabeediriski vähendamine – võivad olla liialdatud.

Tagasi üles