Soovitusi vähiriski vähendamiseks

Sirje Niitra
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine on olulisim riskitegur.
Suitsetamine on olulisim riskitegur. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Vähiliit annab mõningad soovitused kardetud vähihaiguse ohu vähendamiseks.


Ehkki vähi tekkepõhjused pole teada, saab neid soovitusi järgides haigestumise riski vähendada:

• Ärge suitsetage.
• Vähendage rasva hulka oma toidus. Eelistage taimseid rasvu loomsetele. Sööge kala, kasulikud on selles sisalduvad omega-3 rasvhapped.
• Tarvitage minimaalselt soolatud, marineeritud ja suitsutatud toite.
• Järgige tasakaalustatud ja täisväärtusliku toitumise põhimõtteid.
• Toidu töötlemisel eelistage hautamist, keetmist ja aurutamist praadimisele, ahjus ja grillis kõrvetamisele.
• Suurendage kiudaineterikaste toitude osakaalu: täisteraleivad ja -pudrud, täisterariis ja -makaronid.
• Sööge rohkesti kaltsiumirikkaid ja väherasvaseid piimatooteid.
• Sööge palju puu- ja juurvilju, neis on vitamiine, mineraale ja kiudaineid.
• Tarvitage alkoholi mõõdukalt või üldse mitte.
• Sportige, andke oma kehale pidevat füüsilist koormust ja liikumist.
• Laske regulaarselt kontrollida oma tervislikku seisundit vastavalt perearsti soovitustele.

Allikas: Vähiliit
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles