Vähiliit annab mõningad soovitused kardetud vähihaiguse ohu vähendamiseks.
Soovitusi vähiriski vähendamiseks
Ehkki vähi tekkepõhjused pole teada, saab neid soovitusi järgides haigestumise riski vähendada:
• Ärge suitsetage.
• Vähendage rasva hulka oma toidus. Eelistage taimseid rasvu loomsetele. Sööge kala, kasulikud on selles sisalduvad omega-3 rasvhapped.
• Tarvitage minimaalselt soolatud, marineeritud ja suitsutatud toite.
• Järgige tasakaalustatud ja täisväärtusliku toitumise põhimõtteid.
• Toidu töötlemisel eelistage hautamist, keetmist ja aurutamist praadimisele, ahjus ja grillis kõrvetamisele.
• Suurendage kiudaineterikaste toitude osakaalu: täisteraleivad ja -pudrud, täisterariis ja -makaronid.
• Sööge rohkesti kaltsiumirikkaid ja väherasvaseid piimatooteid.
• Sööge palju puu- ja juurvilju, neis on vitamiine, mineraale ja kiudaineid.
• Tarvitage alkoholi mõõdukalt või üldse mitte.
• Sportige, andke oma kehale pidevat füüsilist koormust ja liikumist.
• Laske regulaarselt kontrollida oma tervislikku seisundit vastavalt perearsti soovitustele.
Allikas: Vähiliit