Saada vihje

Kartulipuder ja hakklihakaste uues kuues: Ivari Vokk ja TAI näitavad, kuidas muuta lemmiktoidud tervislikumaks

Tõeline kooliretro, hakklihakaste. Kel rohkelt suvikõrvitsat, võib kastmesse riivida ka seda.
Tõeline kooliretro, hakklihakaste. Kel rohkelt suvikõrvitsat, võib kastmesse riivida ka seda. Foto: Tuuli Mathisen

Kartulipuder, hakklihakaste ja kanasupp võivad olla ühtaegu tuttavad, maitsvad ja tervislikud. Tervise Arengu Instituut (TAI) ja «MasterChef Eesti» võitja Ivari Vokk panid pead kokku ning lõid eestlaste lemmiktoitudest inspireeritud nädalamenüü, kus maitse ja tasakaal käivad käsikäes.

Kas tervislik toit peab olema igav? TAI usub vastupidist. Aastatepikkune kogemus ja uuringud on näidanud, et Eesti inimesed söövad jätkuvalt liiga vähe köögivilju – poole vähem, kui oleks soovituslik. Samas on just köögi- ja puuviljade rikkal tarbimisel oluline roll südamehaiguste, vähiriski ja ülekaalulisuse ennetamisel.

Selleks, et tervislik toitumine jõuaks inimeste igapäevamenüüsse, palus TAI eestlastel 2025. aasta alguses jagada oma lemmikroogi. Ligi 3000 vastuse põhjal koorus välja selge muster: armastatakse kartulit ja liha, eriti kartuliputru ja hakklihakastet, samuti kanasuppi, kala ja noorte seas pastatoite. Köögiviljadest pälvis enim poolehoidu kapsas.

Kuidas muuta tuttavad maitsed tervislikumaks?

Et näidata, kuidas ka armastatud toidud võivad toetada tervislikku eluviisi, lõid TAI ja «MasterChef Eesti» 2023. aasta saate võitja Ivari Vokk koostöös näidismenüü, mis põhineb just nendele populaarsetele roogadele – aga taldrikureegli põhimõttel: pool taldrikust köögiviljad, veerand valgurikkad toidud ja veerand täisteratooted või tärkliserikkad lisandid.

«Soovime murda müüti, et köögiviljarikas toit peab olema maitsetu,» ütles TAI toitumise valdkonna juht Janne Lauk. «Kutsusime inimesi nimetama oma lemmiktoite, et näidata, kuidas neid saab muuta tervislikumaks – mitte maitsest loobudes, vaid hoopis juurde andes.»

Menüü pakub ideid kogu perele

Ivari Voki koostatud nädalamenüü «Eestlaste lemmiktoidud taldrikureegli võtmes» sisaldab tuttavaid roogasid uues võtmes:

  • hakklihakaste köögiviljadega,
  • kana-köögiviljasupp,
  • kalakotletid,
  • tomatipasta värske salatiga,
  • ühepajatoit kapsa ja juurviljadega.

«Valisin road, mis esindaksid võimalikult erinevaid maitseid ja sobiksid ka praktiliseks pereeluks. Suppi ja ühepajatoitu saab korraga teha rohkem ning jagub mitmeks päevaks,» rääkis Vokk. «Tervislik toitumine ei pea tähendama loobumist, vaid targemaid valikuid.»

Videod ja retseptid lehel toitumine.ee

Menüü on koos videonõuannete ja retseptidega kättesaadav veebilehel toitumine.ee. Ivari Vokk jagab seal kokkamise nippe ja innustab katsetama uusi võtteid vanade lemmikute valmistamisel.

TAI eesmärk on näidata, et väikeste sammudega – rohkem köögivilju, terviklikud toiduvalikud ja mitmekesisus – saab igaüks astuda sammu tervislikuma elu suunas, ilma et peaks loobuma oma maitse-eelistustest.

Kommentaarid
Tagasi üles