Saada vihje

Kolm tuntud vürtsi võivad põhjustada ravimite ohtlikke kõrvalmõjusid

Ingver, kaneel ja teisedki vürtsid kuuluvad paljude inimeste toidulauale. Neil on palju tervisele kasulikke omadusi, kuid ravimeid tarbides tuleb nii mõnegi vürtsiga ettevaaltik olla.
Ingver, kaneel ja teisedki vürtsid kuuluvad paljude inimeste toidulauale. Neil on palju tervisele kasulikke omadusi, kuid ravimeid tarbides tuleb nii mõnegi vürtsiga ettevaaltik olla. Foto: Ratul Ghosh/Unsplash

Natuke kaneeli pudru sisse, pisut kurkumit karrirooga või veidi ingverit küpsistesse – need populaarsed vürtsid on kogu maailmas köögis alati käepärast, kuid mõnesid vürtse koos ravimitega tarvitades tuleb olla ettevaatlik.

Sajandeid on vürtse kasutatud mitte ainult toidu maitsestamiseks, vaid nende raviomaduste tõttu ka traditsioonilises ajurveeda ja hiina meditsiinis. Kuid kas midagi nii süütut nagu lusikatäis vürtsi võib segada ravimite toimet?

Võtame näiteks kaneeli. See saadakse kaneelipuu koorest ja sisaldab selliseid toimeaineid nagu kaneelaldehüüd, eugenool ja kumariin. Kaneeli koorest või lehtedest saadud õli kasutatakse sageli toidu maitsestamiseks, lõhnaainena ja taimsete ravimite koostisosana.

Kommentaarid
Tagasi üles