Saada vihje

Kui «suts saia» teeb haigeks – elu tsöliaakiaga

Tsöliaakia on päriliku eelsoodumusega autoimmuunhaigus, mille ainus ravi on range gluteenivaba dieet.
Tsöliaakia on päriliku eelsoodumusega autoimmuunhaigus, mille ainus ravi on range gluteenivaba dieet. Foto: Shutterstock

Tsöliaakia ei ole moeröögatus ega lihtsalt tundlik kõht. See on eluaegne autoimmuunhaigus, mille puhul võib ka imeväike kogus gluteeni põhjustada tõsist tervisekahju. 16. mail tähistatav rahvusvaheline tsöliaakiapäev tuletab meelde, et meie igapäevane toit võib kellelegi olla kõhutäiteks – ja kellelegi ohuks.

Tsöliaakia on päriliku eelsoodumusega autoimmuunhaigus, mida põhjustavad nisu, rukki ja odra valgud, mida tuntakse koondnimega gluteen. Haigus ei ole allergia ega toidutalumatus ning võib avalduda igas vanuses. Diagnoosimata või kontrollimata tsöliaakia kahjustab peensoole limaskesta, takistab toitainete imendumist ning võib põhjustada mitmesuguseid sümptomeid alates kõhuhädadest kuni aneemia, osteoporoosi, viljatuse ja neuroloogiliste häireteni.

Ainus ravi: range gluteenivaba dieet

Tsöliaakia ravi ei ole ravimite, vaid toidu küsimus. Ainus tõhus viis haigust kontrolli all hoida on 100% gluteenivaba dieet – see tähendab, et keelatud on mitte ainult leib, sai ja makaronid, vaid ka kõik tooted, mis võivad gluteeni sisaldada isegi väga väikeses koguses.

Euroopa Liidu reeglite järgi loetakse toit gluteenivabaks, kui gluteeni sisaldus ei ületa 20 mg/kg. Võrdluseks: selline kogus võib vastata õhus lendlevale jahutolmule. Seetõttu tuleb tsöliaakiahaigel vältida ka gluteeni sattumist toitu selle valmistamise, serveerimise või töötlemise käigus.

Kuidas vältida gluteeni?

Tsöliaakiahaige peab:

  • lugema tähelepanelikult toidu koostisosi ja märgistusi,
  • uurima restoranides ja söögikohtades toitude täpseid koostisi,
  • eelistama toite, millel on märgistus GV (gluteenivaba),
  • hoolikalt jälgima köögihügieeni ja puhtust – nii kodus kui toitlustusasutustes.

Gluteeni võib peidetud kujul leiduda ka liha- ja piimatoodetes, maiustustes, valmisroogades, kastmetes, aga ka kuumaletitoitudes. Isegi «üks amps» gluteenisisaldusega toidust võib vallandada haigel põletikulise reaktsiooni.

Tsöliaakia ei ole isiklik kapriis

Haigus ei pruugi alati anda tugevaid sümptomeid – paljudel inimestel kulgeb see märkamatult, kuni tüsistused on juba tekkinud. Diagnoosi saamiseks ei tohi enne uuringuid gluteenivabalt toituda, sest see võib varjata haigusnähte ja muuta diagnoosimise võimatuks.

Lisaks tsöliaakiale on olemas ka mitte-tsöliaakia gluteenitundlikkus ning nisuallergia, mille põhjused ja kulg on erinevad ning peensoole kahjustust ei põhjusta.

Eesti Tsöliaakia Selts kutsub märkama ja toetama

16. mail tähistatav rahvusvaheline tsöliaakiapäev on mõeldud teadlikkuse tõstmiseks ja tsöliaakiahaigete igapäevaelu mõistmiseks. Eestis seisab tsöliaakiahaigete eest Eesti Tsöliaakia Selts, mis pakub tuge, teavet ja kogukonnatunnet nii patsientidele kui nende peredele.

Gluteenivaba elu ei ole valik, vaid vajadus. Ja iga teadlik tegu – olgu see ohutu toit restoranis või arusaamine sõbra toitumisvajadustest – on samm kaasavama ja tervemalt toimiva ühiskonna suunas.

Kommentaarid

Märksõnad

Tagasi üles