Saada vihje

Magus, aga mitte ohutu: suhkruasendaja tumedam pool

Kunstlikud suhkruasendajad võivad hoopiski tõsta söögiisu ja kaasa tuua terviseprobleeme.
Kunstlikud suhkruasendajad võivad hoopiski tõsta söögiisu ja kaasa tuua terviseprobleeme. Foto: Claudio Divizia / PantherMedia / Claudio Divizia

Kuigi aspartaam pakub kalorivaba magusust, kaasneb sellega mitmeid terviseriske – alates peavaludest ja ainevahetushäiretest kuni võimaliku vähiriskini. Uued uuringud seavad küsimuse alla selle suhkruasendaja laialdase kasutamise turvalisuse.

Suhkur on meie igapäevases toidus olulisel kohal: seda leidub puuviljades, mees, jookides ja paljudes töödeldud toitudes.

Kuna liigne suhkrutarbimine on seotud rasvumise, II tüübi diabeedi, südamehaiguste ja hambaprobleemidega, soovitab Maailma Terviseorganisatsioon hoida lisatud suhkrute tarbimine alla 10 protsendi päevasest energiatarbimisest. BMJ on siinkohal aga veelgi karmim, soovitades naistel piirduda kuni 25 ja meestel kuni 38 grammi lisatud suhkruga päevas.

Kommentaarid
Tagasi üles