HIV geeniteraapia osutus paljulubavaks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV-test.
HIV-test. Foto: AFP / Scanpix.

Üks esimesi katseid kasutada HIV ravis geeniteraapiat on andnud kliiniliste uuringute käigus paljulubavaid tulemusi.



74 patsiendi peal testitud teraapia osutus ohutuks ning vähendas viiruse mõju immuunsüsteemile, kirjutab

BBC.

Ühest ravikuurist peaks teoreetiliselt piisama, et vahetada sellega välja eluaegne antiretroviirusravi. Los Angelese California ülikooli läbi viidud uuringu tulemused avaldati ajakirjas Nature Medicine.

Uue HIV ravi väljatöötamine on eriti oluline seetõttu, et antiretroviirusravi saavaid patsiente ohustab kõrvaltoimete risk ning lisaks on viirus muutumas ravi suhtes resistentseks.

Uus ravi hõlmab OZ1-nimelise molekuli kandmiseks modifitseeritud vere tüvirakkude kasutamist patsientidel, mis peaks pärssima HIV paljunemist inimese organismis.

Kui 48 nädalat pärast ravi alustamist ei olnud patsientidel kontrollgrupiga võrreldes olulisi erinevusi veres ringleva HIV osas, siis 100 nädala möödudes oli geeniteraapia saanutel rohkem CD4+ rakke ehk immuunsüsteemi võtmerakke, mida HIV hävitab.

Uurimuse juhtivautor professor Ronald Mitsuyasu ütles, et geeniteraapia puhul võib loota, et ühekordne või harva läbiviidav ravi asendaks pideva antiretroviirusravi.

«Kuna see ravi on kaugel ideaalsest, pole see HIV kontrollimisel veel nii efektiivne või täielik kui praegu kasutatav antiretroviirusravi, kuid uurimus näitas, et ühe ainsa HIV-vastase geeni sisestamine patsiendi vere tüvirakkudesse ja nende siirdamine tagasi tema verre võib teatud määral vähendada viiruse replikeerumist,» rääkis professor Mitsuyasu.

Et veenduda kõnealuse ravi ohutuses, on tema sõnul vaja pikemaaegset uurimust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles