Kohtinguaineid on raske märgata

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi kohtutoksikoloogiaekspert Mailis Tõnisson kirjutab meditsiiniuudiste portaalis

mu.ee

, et vägistamise eesmärgil joogi sisse pandud aineid on raske märgata ning ka nende avastamiseks verest tuleb kiiresti tegutseda.



Seksuaalse väärkohtlemise korral kasutatavad ained on sageli ilma värvi, lõhna ja maitseta või pole need omadused kuigivõrd märgatavad, mistõttu neid on lihtne lisada maitsestatud ja värvilisele joogile, näiteks värvilistele Coca-Cola, apelsinimahla või tomatimahla lisandiga kokteilidele, kus alkohol võib aine toimet veelgi süvendada.

Nende ainete mõjul võib ohver Tõnissoni sõnul mitte tajuda, et teda on seksuaalselt ära kasutatud ja seetõttu võib ta jääda nii meditsiinilise ja psühholoogilise kui ka juriidilise abita.

«Seksuaalse väärkohtlemise hõlbustamiseks kasutatavad ained ehk nn kohtinguained võivad põhjustada ohvri teadvusetut seisundit, mälukaotust, segasust, kohaste otsuste vastuvõtmise puudulikkust või tegutsemise pärssumist nagu näiteks lihasnõrkust.»

Tõnissoni sõnul on vägistamise hõlbustamiseks kasutatavate nn kohtinguainete nimekiri pikk, sagedamini on leitud umbes 45 erinevat ainet, millest omakorda kolm on nn. klassikalised kohtinguained (flunitrasepaam, ketamiin ja GHB).

Kohtinguainete avastamiseks seksuaalselt väärkoheldud isikul tuleb Tõnissoni sõnul kiiresti tegutseda, sest aine ringleb veres ainult mõni tund, mis võib kattuda teadvusetus seisundis oldud ajaga. Paar päeva pärast aine manustamist saab selle jääke leida ka uriinist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles