Puugibussi tullakse enamasti esimest süsti saama

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puugibuss Luige kevadlaadal.
Puugibuss Luige kevadlaadal. Foto: Liis Treimann/Postimees

Puugibussi käivitanud perearst Madis Tiigi sõnul on see idee pärit Soomest ning Eestis tullakse sinna enamasti esimest puukentsefaliidivastast süsti saama.

«Idee mobiilse kabineti töölepanemiseks tekkis tegelikult juba mitu aastat tagasi. Esialgu ei olnud eesmärgiks vaktsineerimine, vaid diagnostilise aparatuuriga mööda Eestimaad ringi sõita,» rääkis perearst Madis Tiik Terviseagentuurist. Arsti sõnul saadi puugibussi idee Soome vastava bussi kogemustest. «Sellega saame testida, kas matkabuss on sobivaim vahend liikuvaks kabinetiks,» lisas Tiik.

Puugibuss tööpiirkondade valikul lähtutakse nii piirkonna endeemilisest olukorrast kui ka vajaliku tööjõu olemasolust selles piirkonnas. Puugibussi esimene tööpäev oli 10. aprill Haapsalus. «Kuna Läänemaa, Hiiumaa ja Saaremaa on kõige suurema puukentsefaliidi levikuga, siis alustasimegi sealt,» sõnas arst.

Tahaks ka ja tasuta

Esialgse kava kohaselt vurab puugibuss ringi mais-juunis, juulis tehakse paus. «Ilmselt jätkame augustis-septembris, et kõik need, kes meie käest esimese süsti on saanud, saaksid võimaluse ka teiseks süstiks meie juures,» arvas perearst.

Tiigi sõnul käivad puugibussis vaktsineerimas inimesed, kes endast hoolivad ja peavad oluliseks mugavust. «Mugavus seisneb selles, et jääb ära teekond: helistan perearstile-palun teha digiretsepti-ostan apteegist vaktsiini-lähen perearsti juurde süstima ... kõikidel perearstidel ei ole kabinetis müügil vaktsiine,» selgitas ta. Aprillis oli vaktsineeritutest ligikaudu 75 protsenti need, kes tulid esimest süsti saama.

Kui üldiselt on inimesed vaktsineerimisest teadlikud, siis Tiigi sõnul on olnud juhuseid, kus lihtsalt astutakse uksest sisse. «Küsitakse, mida te pakute ning soovitakse ka midagi saada, loomulikult tasuta.»

Vaktsineerimise hind puugibussis on märksa odavam kui teistes meditsiiniasutustes. Kui bussis tuleb ühe süsti eest tasuda 18 eurot, siis näiteks Lääne-Tallinna Keskhaiglas on selle soodushind 22 eurot ja Ida-Tallinna Keskhaiglas 25 eurot. Tiigi kinnitusel on vaktsiinide müügihind apteegis  kõikidele raviasutustele samasugune. «Meie oleme panustanud käibele ja seetõttu üritame võimalikult taskukohase hinnaga teenust pakkuda,» põhjendas ta süsti madalat hinda.

Kui tulus puugibussi äri on, ei ole Tiigi sõnul praegu võimalik öelda. «Selle kohta oskame vastata juulis, kui esimene periood läbi saab ja tegelikud kulud on kokku löödud. Paljud kulutused, mis käivitusfaasis tehti, on ühekordse iseloomuga ja nii lühikese ajaga on raske täpseid kulusid/tulusid analüüsida,» selgitas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles