Parasiididiagnoosi saanud naine süüdistab alternatiivravijat pettuses

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Süljeproovi järgi parasiidinakkuse diagnoosi saanud ja kogu perega kalli fungoteraapia ette võtnud naine süüdistab Pärnus tegutsevat Tervistavat Stuudiot pettuses, staažika arsti Peeter Mardna hinnangul tuleks ilu- ja isikuteenuste taha peituvaid raviteenuseid paremini reguleerida ning terviseamet ongi juba selleks samme astunud.

Ulvi Kala juhib rahvusvaheliste klientidega rõivatööstusettevõtet. Enda sõnul pole ta iial uskunud voodoo'sse ega posimisse. Läinud suvel rääkis aga kolleeg talle tõhusast loodusravist nimega fungoteraapia, vahendas ERR Uudised saadet «Pealtnägija».

«Selle põhimõte on see, nagu väidetakse, et praeguse sajandi haigus on igasugused parasiidid ja seened ning süljetesti kaudu saab määrata, sõltuvalt sellest, mis toksikoos keele peal on, mis parasiitide või seentega võib olla tegemist. Selle tulemusel määratakse ravi, kuidas neist vabaneda,» räägib Kala.

Tervishoiuekspert Peeter Mardna märgib, et fungoteraapia on seotud Kaug-Põhja šamanismiga, kus seentega saavutati vastavaid seisundeid, kuid see ei kuulu tõenduspõhise meditsiini alla.

Teadaolevalt ainsana Eestis pakub selliseid teste ja fungoteraapiat Pärnus tegutsev Tervistav Stuudio, mis firma tutvustuse kohaselt ühendab parimaid tava- ja alternatiivmeditsiini teenuseid. Üks nende pikast teenuste reast ongi teraapia seenpreparaatidega, mida tutvustatakse kui tõhusat meetodit väga suure hulga ihuhädade vastu alates parasiitidest ja lõpetades vähiga.

Tervistava Stuudio juhataja Helle Kullerkupp kinnitas, et fungoteraapia ei ole tõenduspõhine meditsiin, kuid ütles, et teraapia toimib.

Peeter Mardna nentis, et see on äriline ettevõte. «Kui nüüd ausalt öelda, siis ma arvan, et inimestelt raha kätte saamine ja nendele lubaduste andmine ei ole päris ausalt põhjendatud, siin on teatud šarlataansust sees.»

Ehkki 46-aastasel Ulvil polnud ühtegi konkreetset kaebust, on tal kodus koer ja kaks kassi, kes võivad parasiite kanda. Mullu augustis andiski ta vastavalt veebilehel toodud juhistele süljeproovi. Selleks tuli võtta tavaline plaaster ja hommikul enne hambapesu selle marliosa süljega niisutada. Seejärel plaaster kuivatada, kirjutada juurde oma andmed – vanus, pikkus, kaal – ning saata kõik see tavalise postiga Pärnusse. Tervistav Stuudio omakorda saatis süljeproovid edasi Peterburi Irina Filippova Fungoteraapia Keskusesse, kus töötavad väidetavalt selle ala tippspetsialistid. Umbes kuu möödudes saabuski Venemaalt vastus: Ulvi Kalal avastati koguni kolm erinevat parasiiti.

Peeter Mardna, kes on aastakümneid töötanud onkoloogi, tervishoiujuhi ja järelevalvajana, nimetas aga proovide tulemusi täielikuks pettuseks, sest neid ei saa pelgalt sülje pealt diagnoosida.

Kullerkupu hinnangul ei ole aga Mardna selle meetodiga lihtsalt kursis, kuna see ei ole Eestis tuntud ja seda on siin alles lühikest aega praktiseeritud.

Diagnoosi toeks sai proua Kala pikad venekeelsed paberid, mille juurde anti ka materjalid eesti keeles, kus allikaks oli märgitud Wikipedia. Ehmununa nõustus naine Peterburist saadetud raviplaaniga, mida Helle Kullerkupp vastavalt talle kohendas.

Lisaks pidi naine järgima dieeti, mis välistas nisujahu ja piima. Kuuri käigus tuli võtta kaks kapslit hommikul ja kaks õhtul. Preparaadid müüs talle Tervistav Stuudio ja need maksid Kala meenutamist mööda kokku umbes paarsada eurot.

Veterinaar- ja toiduamet kinnitas, et ametlikult on tegemist toidulisanditega, mida toob maale Narvas registreeritud usaldusühing. Et riskirühmas oli kogu perekond, tegid sama testi ja said seenpreparaatide kuuri ka Ulvi lapsed ja abikaasa. Kokku koos testidega kulus sellele 900 eurot.

Peeter Mardna ütleb, et päris korrektselt Tervistav Stuudio ei tegutse. «Lugesin tutvustavaid materjale, seal osutavad arstid raviteenust, järelikult nad tegelevad raviga. Ja Eesti vabariigi seadus, nimelt tervisehoiuteenuste korraldamise seadus ütleb, et ravitegevusega Eesti vabariigis tohib tegeleda registreeritud meditsiinitöötaja, kellel on selleks vastav tegevusluba. Osa nendest kodanikest, kes seal tegutseb, on registreeritud, aga selleks tegevuseks neil luba ei ole /.../ ja formaaljuriidiliselt kuulub see juhtum politsei pädevusse.» 

Pärast seda kui «Pealtnägija» Tervistava Stuudio kohta ametlikku kommentaari küsis, tegid terviseamet ja ravimiamet eile sinna ootamatu reidi. Leiti, et seal osutati siiski loata tervishoiuteenuseid, algatati menetlus ning võeti järelkontrolliks kaasa hulk ravimeid.

Lisaks kavatseb sotsiaalministeerium sügisel teha seadusettepaneku, mis reguleeriks just neid piiripealseid ilu- ja isikuteenuseid. Samuti tegutseb kuuldavasti juba mõnda aega ümarlaud, mis püüab välja töötada alternatiivmeditsiini kutsestandardeid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles