Uus raviviis rajab kitsas söögitorus toidule teed

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Kuni viimase ajani raviti söögitoru ahenemist ehk striktuuri ainult kirurgiliselt – gastroenteroloog Mart Eisen tõi Eestisse aga söögitoru stentimise.

Keskealine mees, kes neelas 2007. aasta jõulude ajal kogemata aluselist vedelikku, sattus gastroenteroloog Mart Eiseni juurde alles eelmise aasta maikuus. Seni hoidis ta end elus vedelikke limpsides – muu lihtsalt söövituse tagajärjel kitsaks muutunud söögitorust makku ei pääsenud, kirjutas meditsiionuudiste portaal mu.ee.

«Tuli sellise söögitoruga, millest midagi läbi ei läinud. Oli selle ajaga 20 kilo alla võtnud ja tööl ka enam ei käinud. 2008. aasta novembris on tal aga selline söögitoru, kust läheb kõik hea ja parem läbi,» näitas Eisen Põhja-Eesti Regionaalhaigla Hiiu korpuse endoskoopiaosakonnas pilte ühe oma järjekordse töö tulemustest.

Doktor Eisen on alates 2007. aastast paigaldanud oma patsientidele kümmekond endoproteesi ehk iselaienevat stenti söögitoru healoomulise kitsenemise raviks. Teistes Eesti haiglates selliseid stente veel katsetatud ei ole.

Eisen rääkis, et tegelikult on inimesi, kelle söögitoru striktuur vajaks ravi, oluliselt rohkem, kuid nad jõuavad gastroenteroloogi juurde alles siis, kui alla läheb vaid vedelik.

Kuni 2007. aastani kasutati söögitoru kitsuse raviks peamiselt rõhu all ballooni või operatsiooni.

Eiseni sõnul kippusid ballooniga laiendatud kitsused  paraku kiiresti korduma ning kirurgiliseks sekkumiseks asub söögitoru üsnagi ebamugavas kohas – näiteks söövitavat vedelikku joonud mehel asus striktuur 27–28 sentimeetrit hammastest lugedes ehk täpselt südame taga ja vastu lülisammast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles