Vaata, kuidas sa peaksid oma töölaua taga istuma

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õige istumisasend.
Õige istumisasend. Illustratsioon: Pm

Kui töötatakse pidevalt kontoris arvuti taga, tuleks oma töökoht sobivalt kujundada – oluline on, et selg ja kael oleksid sirged ning lihaseid ei peaks üleliia pingutama.


Põhja-Eesti regionaalhaigla töökeskkonna spetsialist Kristel Oha selgitas, et enamasti dikteerib tööasendi laud, sest üldiselt ei kasutata Eestis kuigi palju reguleeritava kõrgusega laudu. «Me peame kõik ülejäänud kohandama vastavalt sellele,» nentis ta.

Tööd tehes peaks istuma toolil võimalikult sügaval, et selg ja nimmepiirkond oleksid toestatud. Seejärel tuleb parajaks reguleerida tooli kõrgus. Istudes peaksid jalad jääma põlvedest täisnurga alla ning lühematel inimestel tuleks vajadusel kasutada jalatuge.

«Soovitatavalt peaks olema tooli kõrgus selline, et kui seista selle kõrvale, siis peaks istumisosa jääma umbes põlveõndla kõrgusele,» selgitas Oha. «Kui sõita tooliga laua äärde, siis on oluline, et käed jääksid laua peale küünarnukist täisnurga all. Samuti ei tohiks olla õlad tõstetud.»

Klaviatuur ja hiir peavad Oha sõnul olema alati ühel tasapinnal. «Kui laua all on klaviatuurisahtel, siis tuleb ka hiir panna sinna sahtlisse, et vältida korduvat käeliigutust laua peale ja laua alla,» selgitas ta.

Laua taga tööd tehes peavad käsivarred olema toestatud, mis tähendab, et klaviatuur võiks olla käsivarrepikkuse kaugusel. Halb variant on, kui klaviatuur on liiga lähedal ja käsivarred on üle laua ääre.

«Kui klaviatuur asub sahtlis, siis tuleb käsivarsi toestada tooli käetugedega,» märkis Oha. «Samas pole tooli käetoed ka alati head, eriti kui nende kõrgust ei ole võimalik reguleerida. Tihtipeale võivad need ette jääda ja tooli ei saa lauale piisavalt lähedale tõmmata.»

Kõige lähemale, otse enda ette tuleb paigutada need töövahendid, mida kasutatakse kõige enam – klaviatuur ja hiir. Oha sõnul oleneb aga töövahendite paigutus ka töö iseloomust. Kui näiteks töö nõuab pidevat helistamist, tuleks telefon paigutada lähemale.

«Kuvar ei tohi olla liiga madalal ega ka liiga kõrgel. Õige kõrgus on selline, et ülemine serv on silma horisontaaljoonel,» soovitas Oha ning lisas, et nii on kael sirge ja seda ei tule liialt pingutada.

Optimaalne kuvari kaugus on ettesirutatud käe ulatuses. «Samas on see ka natuke individuaalne ja oleneb silmanägemisest,» lisas Oha. «Aga kuvarit ei tohiks vaadata väga lähedalt ega ka liialt kaugelt.»

Oha sõnul sunnib näiteks sülearvuti peale vale tööasendi. «Ja mida väiksem arvuti on, seda hullem, sest seda enam tuleb meil küürutada,» ütles ta.

Sülearvuti eeldab spetsiaalset alust, mille külge saaks arvuti kinnitada, et seda silmade kõrgusele tõsta. Samuti on vaja klaviatuuri ja hiirt. Käe toestamiseks tasub kasutada ka randmetoega hiirematti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles