Tulevaste meedikute huvi võõrsile tööle minna kasvab

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tervishoiukõrgkooli õppurid oma erialasid tutvustamas.
Tallinna Tervishoiukõrgkooli õppurid oma erialasid tutvustamas. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Enamik Eesti meditsiinitudengitest on huvitatud võõrsil töötamisest ning see huvi on võrreldes eelmise aastaga pisut kasvanud.

«Tulemused näitavad, et noorte meditsiinitudengite huvi välismaal töötamise vastu on eelmise aastaga võrreldes suurenenud,» kommenteeris mais tehtud uuringu tulemusi Instar EBC nooremkonsultant Andres Hellerma. Ta selgitas, et tulevased arstid ja õed planeerivad juba õppides tööleasumist välismaa meditsiiniasutustes. «Tervishoiupoliitika kujundajad peaksid senisest enam arvestama, millist mõju avaldab noorte õdede ja arstide välismaale tööleminek Eesti tervishoiusüsteemi kvaliteedile,» märkis Hellerma.

Mais agentuuri Instar EBC poolt meditsiinitudengite hulgas läbiviidud tööandja maine uuringust selgus, et ligi 87 protsenti tudengitest on huvitatud töötamisest välismaal, teatas agentuur. Mullu oli see number veidi väiksem ehk ligi 85 protsenti.

Veerand tudengitest oleks valmis välismaale tööle minema jäädavalt. Ainult 13 protsenti vastanutest ei ole huvitatud välismaal töötamisest. Välisriikide lõikes on tudengid kõige rohkem huvitatud töötamisest Soomes, Inglismaal ja Rootsis. Eestis on meditsiinitudengite seas kõige mainekamad tööandjad Tartu Ülikooli Kliinikum, Põhja-Eesti Regionaalhaigla ja Ida-Tallinna Keskhaigla.

Tööandja poolt pakutavatest soodustustest peavad tudengid olulisemateks keskmisest kõrgemat töötasu, paindlikku tööaega ja tööandja pakutavat kindlustust.

Uuringust selgus, et 40,5 protsenti meditsiinitudengitest töötab õpingute kõrvalt, mullu oli töötavaid õppureid ligi 45 protsenti. Tudengite keskmine töötasu soov on 1126 eurot kuus. 2011. aastal oli see 985 eurot.

Instar EBC viis tööandja maine uuringu läbi mais Tartu Ülikooli arstiteaduskonna, Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli ja Tartu Tervishoiu Kõrgkooli tudengite hulgas. Uuringus osales 400 tudengit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles